Keraterm – da se nikada ne zaboravi

DSC_0805

Keraterm – da se nikada ne zaboravi

Povodom 21. godišnjice stradanja u koncentracionom logoru smrti Keraterm u Prijedoru Institut za istrazivanje zločina protiv čovjećnosti i međunarodnog prava Sarajevskog univerziteta, Institut za istrazivanje genocida Kanada i Bosansko-američki institut za istraživanje genocida i edukaciju odali su počast ubijenim logoračima, polaganjem cvijeća na spomen obilježje ovog strašnog koncentracionog logora smrti. Polaganju cvječa i odavanju počasti žrtvama koncentracionog logora smrti Keraterm prisustvovali su predstavnici Udruženja logoraša “Prijedor 92” – Mirsad Duratović, Sudbin Musić, Elvedin Pađan, kao i dr. Hariz Halilović, član Međunarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida. Kanada.

U Keratermu je ubijen 371 zarobljenik, od čega njih 121 u noći 24. jula 1992. godine. To večer je ispred sobe broj 3 postavljen mitraljez, a u prostoriju je ubačena jedna vrsta plina ili suzavca. Logoraši su pokušali da napuste prostoriju, a na njih je otvorena vatra iz tog mitraljeza. Masakr u takozvanoj sobi logora izvršili su pripadnici vojske i policije Republike Srpske. Navečer 24. jula 1992. je ispred sobe broj 3 postavljen mitraljez, a u prostoriju je ubačena jedna vrsta plina ili suzavca. Logoraši su pokušali da napuste prostoriju, a na njih je otvorena vatra iz tog mitraljeza.

21 godinu nakon ovog zločina posjeta Keratermu budi mučna i gorka sjećanja na strahote koje su logoraši prošli tokom zatočeništva. Najteže je članovima porodica ubijenih, od kojih veliki broj još uvijek traga za posmrtnim ostacima svojih muževa, očeva, sinova. Logor Keraterm jedan od najozloglašenijih logora koje su organizovali Srbi i kroz koji je prošlo oko 3.000 logoraša, Bošnjaka i Hrvata iz Bosanske krajine.Na području Prijedora do sada su ukupno pronađene 444 grobnice, od čega 96 masovnih. Do sada je pronađeno i identificirano 2.082 prijedorskih žrtava, a još uvijek se traga za oko 1.200 Bošnjaka i Hrvatsa koje su srpske snage pobile u toku proteklog rata na području Prijedora.

Instituti za istražianje genocida u Sarajevu, Torontu i Čikagu još jednom apeluju na internacionalne i nacionalne pravosudne institucije da se mnogo ozbiljnije pozabave strašnim mućenjem i ubijanjem logoraša u koncentracionom logoru smrti Keraterm. Podsjećamo javnost da potomci preživjelih žrtava čekaju na istinu i pravdu.

U Keratermu je osim ubistava bilo i seksualnog zlostavljanja. U presudi Milomiru Stakiću se između ostalog govori i o zločinu silovanja. Nezamislivo je da se u srcu Evrope na kraju dvadesetog stoljeća u eri demokratije i ljudskih prava i sloboda dešavaju javnja i masovna silovanja djevojčica, žena, sestara, nana, majki.