Odbacujemo priznanje Jerusalema kao izraelski glavni grad

15. 12. 2017.

Saopćenje IGK – KBSA – Čvrsto osuđujemo i odbacujemo priznanje svete zemlje Jerusalem kao izraelski glavni grad

Oštro osuđujemo i odbacujemo odluku američkog predsjednika Donald Trump o priznanju svete zemlje Jerusalim u Palestini kao izraelskog glavnog grada. Jerusalem je sveta zemlja, grad judaizma, hrišćanstva, kršćanstva, islama, grad Bazilike Svetog groba, grad Mesdžidul Aksa, i na njega pravo imaju pripadnici svih monoteističkih religija i pripadnici svih naroda koji vjeruju u svetost i posebnost ovog grada.

Zbog toga je potez predsjednika SAD nepravedan, nehuman, anticivilizacijski i ne treba ga podržavati bilo koje vlada. Ovo priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela je takođe u suprotnosti sa svim međunarodnim zakonima i mirovnim sporazumima. Priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela samo će doprinijeti daljem zaoštravanju i onako teške situacije u izraelsko palestinskim odnosima, uz istovremeno podsticanje daljeg nasilja i nestabilnosti u regionu i šire.

Izuzetno smo zabrinuti zbog ovog priznanja i promjene statusa Jerusalima, koje će imati posljedice na globalnom nivou. Pozdravljamo konstruktivni pristup u rješavanju izraelskog palestinskog sukoba od strane sadašnje Vlade Kanade.

Pozivamo međunarodnu zajednicu, posebno Ujedinjene nacije, da preduzmu brzu akciju u odbacivanju ovog priznanja. Pozivamo Ujedinjena nacije da preduzmu vodeću ulogu u dovršavanju izraelskog palestinskog sukoba kroz pravedan pristup.

Institut za istraživanje genocida, Kanada
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike