Potvrđene kazne Soldatu, Đuriću i Babiću

10603720_273571246099872_6020063426160734687_n

IGK: Genocid u Prijedoru – Potvrđene kazne Soldatu, Đuriću i Babiću

Apelaciono vijeće Suda BiH je potvrdilo prvostepenu presudu kojom su Dragomir Soldat, Velemir Đurić i Zoran Babić osuđeni na ukupno 63 godine zatvora zbog zločina u selu Čarakovo kod Prijedora jer su 23. jula 1992. izveli muškarce bošnjačke nacionalnosti iz kuća u Čarakovu i odveli ih ispred mjesne džamije, gdje su ih strijeljali.

Dok Apelaciono vijeće Suda BiH potvrđuje kazne izvršiocima najstrašnijih zločina u Evropi poslije Drugog svijetskog rata prijedorski politički establišment ne dozvoljava postavljanje spomen obilježja žrtvama genocida, veliča ratne zločince i dodjeljuje im priznanja kako bi potisnuo istinu, udaljio pravdu, izbrisao sjećanja.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je 29. 12. 2014. godine poslao oštru notu političkim i pravnim institucijama BiH povodom sramne, diskriminirajuće, ponižavajuće dodjele nagrade za najboljeg sportskog trenera Prijedora u 2014. Godini osuđenom ratnom zločincu Velimiru Đuriću kome je Apelacioni sud BiH upravo potvrdio prvostepenu presudu na 21 godinu zatvora za zločin u Čarakovu u kome je 1992. godine ubijeno 13 Bošnjaka i zapaljena džamija.

U Prijedoru se genocid nastavlja drugim sredstvima i metodama. Bošnjaci u Prijedoru  su i dalje teroriziraju. Oni su i dalje poniženi građani drugog reda, bez osnovnih ljudskih prava i sloboda. Javno se ponižavaju organizacije koje okupljaju žrtve i svijedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano širi strah među porodicama ubijenih i nestalih prijedorčana. Istovremeno se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti. Dozvoljavaju se skupovi fašističkih grupa protiv kojih su se prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu. Ignorišu se zahtjevi predstavnika međunarodne zajednice koji su jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o genocidu mora biti dokućena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Ovi i mnogi drugi ataci na osnovna ljudska prava i slobode Bošnjaka još više ruše ugled Prijedora, napadaju na osnovne temelje savremene demokratije i posebno teško krše temeljne odrednice osnovnih međunarodnih dokumenta o ljudskim pravima i slobodama.

Imajući u vidu odluku Apelacionog vijeća suda BiH, podsječajući da niko nema pravo da ponižava žrtve genocida, da im zabranjuje sjećanje na zločin, da im i dalje unosi strah, IGK još jednom poziva novo izabrani bosanskohercegovački i bošnjački politički establišment da se konačno oglasi kao glas žrtava, da zaštiti žrtve u Prijedoru i BiH.

Institut za istraživanje genocida, Kanada