You are currently viewing Direktor IGK u NEW YORKU

Direktor IGK u NEW YORKU

Direktor IGK u NEW YORKU

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} Emir Ramić će na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine {BiH} Denisa Bećirovića i ambasadora BiH u Ujedinjenim narodima {UN} Zlatka Lagumdžije prisustvovati sjednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati i usvajati Rezolucija o “Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici”.

IGK je aktivno učestvovao u procesu lobiranja za usvajanje Rezolucije. Posebna aktivnost je bila u Kanadi koja je sponzor Rezolucije.

Nakon tri decenije od genocida u Srebrenici, UN donose Rezoluciju “Međunarodni Dan priznanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995”. Ova Rezolucija je veoma važna jer se time 11. juli proglašava kao svjetski dan sjećanja na genocid u Srebrenici te osuđuje bez rezerve svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja, osuđuje glorifikovanje presuđenih ratnih zločinaca i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju spriječavanja poricanja i iskrivljavanja činjenica, te pojave genocida u budućnosti.

Direktor IGK Emir Ramić je prije odlaska u New York izjavio:

“Podrška Rezoluciji je ključna u našoj zajedničkoj potrazi za pravdom, istinom, kulturom sjećanja i odgovornošću. Boreći se za pravdu, čuvamo mir. Molim sve članice Generalne skupštine UN da podrže Rezoluciju. Razmislimo o poruci Rezolucije dok tražimo neprocjenjivu podršku na Generalnoj skupštini UN. Jer Srebrenica, BiH i svijet imaju potrebu za pravdom i priznanjem za žrtve i preživjele. Srebrenica je poslednjih mjeseci ponovo vraćena na globalnu internacionalnu scenu kao simbol borbe za pravdu, istinu, pomirenje, učenje, prevenciju genocida i u konačnici simbol borbe protiv negiranja genocida i glorifikovanja presuđenih ratnih zločinaca. Od toga niko više ne može pobjeći. Hvala svima u svijetu koji dižu svoj glas za istinu o genocidu u Srebrenici i pravdu za žrtve tog strašnog zločina”.