You are currently viewing IGK Saopćenje povodom 31. maja, Međunarodnog dana bijelih traka

IGK Saopćenje povodom 31. maja, Međunarodnog dana bijelih traka

31. 05. 2024.
IGK Saopćenje povodom 31. maja, Me]unarodnog dana bijelih traka

Kanadski odgovor onima koji pokušavaju relativizirati zločine u Prijedore, posebno bijele trake. 31. maj 1992. godine je crni dan u historiji grada Prijedora. Međunarodni dan bijelih traka je kontinuirani simbol sjećanja na ubijene Prijedorčane, Bošnjake i Hrvate. Obilježili su ih da bi ih ubili.

Obilježavanje Dana bijelih traka u Kanadi započelo je 2014. Ubrzo poslije toga Vlada i Parlament Kanade su podržali obilježavanje Međunarodnog dana bijelih traka u Kanadi. U proceduri Parlamenta Kanade je i rezolucija o Međunarodnom danu bijelih traka.

I ove godine u nekoliko kanadskih gradova obilježava se Međunarodni dan bijelih traka. Posebno ističemo tradicionalna obilježavanja u glavnom gradu Otavi i u Hamiltonu. U Otavi je obilježavanje održano ispred Parlamenta Kanade i ispred spomenika palim borcima Kanade.
“Hamilton podržava Međunarodni dan bijelih traka”, poruka je koja je ispisana na elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona.
U školama bosanskog jezika u Kanadi organizuje se čas historije o značaju sjećanja na Međunarodni dan bijelih traka.

Dan bijelih traka ostaje stalni simbol borbe u Kanadi i svijetu protiv kontinuiranog negiranja zločina genocida u Prijedoru, protiv policijskih zabrana komemorativnih skupova žrtava u Prijedoru, protiv kontinuiranog odbijanja lokalne vlasti da dozvole izgradnju memorijala ubijenoj djeci i civilnim žrtvama. Dan bijelih traka je također simbol borbe za istinu i pravdu, za ljudska prava i slobode, za poštovanje drugog i drugačijeg u čitavom svijetu.

Bivši kanadski ministar vanjskih poslova John Baird je istakao da Kanada podržava napore da se putem obilježavanja Dana bijelih traka u Kanadi podiže svijesti o počinjenim zločinima u Prijedoru, u nadi da će počinitelji zločina biti privedeni pravdi, kako bi proces pomirenja mogao početi za sve one pogođene ovim zločinima.
Član Kanadskog parlamenta Brian Masse, sponzor obje rezolucije o genocidu u Srebrenici koje su usvojene u Kanadskom parlamentu i sponzor rezolucije o Međunarodnom danu bijelih traka je poručio da s poštovanjem podržava Dan bijelih traka kao globalnu kampanju koja ima za cilj zaustavljanje poricanja zločina genocida.

Historijsko kanadsko “Da” istini o bijelim trakama i pravdi za žrtve tih strašnih ponižavanja podrzumjeva sljedeće:
1. Brian Masse jasno govori o genocidu u Prijedoru.
2. Poziva kanadsku i svjetsku javnost da se organizovano suprostave negiranju genocida u Bosni i Hercegovini.
3. Otvara proces usvajanja rezolucije Kanadskog parlamenta o proglasenju 31. maja Danom bjelih traka u Kanadi

U Prijedoru je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za više od 550 žrtava još se traga.
Građani Prijedora i dan danas se bore za izgradnju spomenika za 102 ubijene prijedorske djece. I nakon više od tri decenije to nije urađeno.

Simbolika bijelih traka podsjeća na dane maja 1992. godine, tačnije na vrijeme kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na prozore okače bijele čaršafe, a ako izlaze vani da vežu bijele trake oko ruke. Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru. Nakon toga su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja.
U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Važno je da obilježavamo historiju, da obilježavamo i prisjećamo se svih događaja i dešavanja iz mračne prošlosti ljudskoga bića.

Neka 31. maj služi kao opomena na zlo koje se desilo u Prijedoru i Bosni i Hercegovini i da svi zajedno djelujemo u funkciji sprečavanja ponavljanja zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina i genocida. Genocid u Prijedoru je crna tačka na savjesti Međunarodne zajednice i svijesti onih koji su počinili zločin.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}