You are currently viewing Komemoracija Windsor 2024

Komemoracija Windsor 2024

Premijer Kanade Justin Trudeau poslao poruku povodom komemoracije 29. godišnjice od genocida u Srebrenici.
U poruci koja je pročitana na centralnoj kanadskj komemoracija povodom 29. godišnjice od genocida u Srebrenici koja se kontinuirano već 8 godina održava u Windsoru, gradu u kome je podignut prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori je napisao
“Zadovoljstvo mi je uputiti najtoplije pozdrave svima koji obilježavaju 29. godišnjicu genocida u Srebrenici.
Ova turobna godišnjica prilika je za sve Kanađane da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici i odaju počast onima koji se još bore sa trajnim posljedicama ovog bolnog dijela ljudske istorije. Jer samo osiguravanjem da se njihove priče nikada ne zaborave, možemo pomoći u sprječavanju budućih zločina i odbrani ljudskih prava gdje god da su bila ugrožena.
U ime Vlade Kanade, želim vam najbolje želje za nezaboravan dan komemoracije.”

Organizacioni odbor centralne kanadske komemoracije koji je sastavljen od predstavnika bosanbskohercegovačkih organizacija i zajednica je odlično obavio posao.
Kolaž nuke, umjetnosti, kulture, poruke predstavnika bosanskohercegovačkih organizacija i zajednica u Kanadi, poruke kanadskih lokalnih i federalnih političkih lidera i poruka političkih lidera iz Bosne i Hercegovine je još jednom pokazala lidersku ulogu Kanade u svijetu u procesu očuvanja i jačanja kulture sjećanja na genocid u Srebrenici. Kanada je postala najvažniji partner Bosne i Hercegovine u procesu internacionalizacije kulture sjećanja i međunarodne momirizacije genocida u Srebrenici.

Pored premijera Kanade centralnoj kanadskoj komemoraciji se obratio i dr. Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.
U poruci je napisao:
“Poštovani prisutni na Centralnoj kanadskoj komemoraciji povodom 11. jula, Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.
Upućujem vam najtoplije pozdrave iz Bosne I Hercegovine.
Želim vam reći da smo ponosni na vašu borbu za istinu i pravdu, tepredstavljanje naše kulture i tradicije u Kanadi.
Posebna zahvalnost, u ime građana Bosne i Hercegovine, želim iskazati našim kanadskim prijateljima, koji su devedesetih godina prošloga stoljeća otvorili vrata svojih domova i prihvatili izbjeglice iz naše zemlje. Kao jedna od najbolje integrisanih zajednica, mi smo znali zahvaliti našim prijateljima, dajući važan doprinos izgradnji multikulturalnog kanadskog društva.
Dozvolite mi da se u ime građana Bosne i Hercegovine, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zahvalim Kanadi i narodu Kanade na podršci Bosni i Hercegovini, posebno za predano njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.
Bosna i Hercegovina izuzetno poštuje doprinos Kanade kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici. Posebno poštujemo činjenicu da je Kanadski parlament jednoglasno usvojio Rezoluciju kojom je priznat genocid i ustanovljen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi. Kanadski parlament je jednoglasno usvojio historijski prijedlog da se mjesec april prizna kao mjesec sjećanja, osude i prevencije genocida i priznao počinjene genocide, uključujući genocidu Srebrenici.
Članovi Kanadskog parlamenta su podnijeli parlamentarnu peticiju pozivajući Kanadsku vladu da donese zakon koji bi zabranio negiranje genocida u Srebrenici. Ove godine Kanada se pridružila listi sponzora RezolucijeGeneralne skupštine Ujedinjenih nacija kojom je 11. juli proglašenMeđunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.
Zahvaljujem se bosanskohercegovačkim organizacijama i zajednicama u Kanadi na kontinuiranom radu na planu kulture sjećanja. Posebno se zahvaljujem Institutu za istraživanje genocida Kanada na ogromnom doprinosuu širenju istine o genocidu u Srebrenici i pravde za žrtve strašnog zločina.
Neka ova Centralna Kanadska komemoracija povodom 11. jula Međunarodnogdana sjećanja na genocid u Srebrenici bude doprinos našoj zajedničkoj borbi zaistinu i pravdu, ali i podsjećanje na našu obavezu da čuvamo i jačamo kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici.
Neka nam je vječna slobodna, nezavisna i cjelovita, multikulturalna Bosna iHercegovina”.

Muftija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike dr. Sabahudin ef Ćeman je takođe poslao poruku u kojoj se kaže:
Poštovani prisutni,
Izražavam iskreno žaljenje što vam se nisam mogao pridružiti na Centralnoj kanadskoj komemoraciji povodom 11. jula Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Svake godine već tradicionalno i dostojanstveno vi obilježavate 11. juli ispred prvog spomen obilježja žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori u gradu Vindsoru. Genocid u Srebrenici je poraz civiliziranoga svijeta. Srebrenica nije samo problem Srebreničana, ona je problem cijelog čovječanstva, jer ako bi se zlo Srebrenice ponovilo, to bi bilo najveće moralno posrnće čovječanstva u cijeloj povijesti. Zato pozivam sve građane Bosne i Hercegovine u Kanadi i sve Kanađane da čuvaju sjećanje na Srebrenicu kako se ona nikada nikome ne bi ponovila. Sa osjećajem zadovoljstva primamo vijesti da je Kanada jedan od svjetskih lidera u kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici i Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike cijeni značajan doprinos Kanade na tom putu. Posebno poštujemo što je Kanadski parlament jednoglasno usvojio Rezoluciju kojom je priznat genocid i ustanovljen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi. Kanadski parlament je jednoglasno usvojio historijski prijedlog da se mjesec april prizna kao mjesec sjećanja, osude i prevencije genocida i imenovao genocide koje je priznao, uključujući i genocid u Srebrenici. Članovi Kanadskog parlamenta su podnijeli parlamentarnu peticiju pozivajući Kanadsku vladu da donese zakon koji bi zabranio negiranje genocicla u Srebrenici u Kanadi. U Muzeju za ljudska prava Kanade nalazi se stalna izložba o genocidu u Srebrenici. Ove godine Kanada se pridružila listi sponzora Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Kanada tako na najbolji način ostvaruje svoj naumljeni cilj, a to je da zločin ne smije proći nekažnjeno te da žrtve zločina ne smiju biti zaboravljene. Žrtve genocida u Bosni i Hercegovini su svjesne da se prošlost ne može promijeniti, ali im je lakše podnositi bol i patnju kad znaju da imaju prijatelje. Stoga, kanadskim liderima prenosim izraze naše zahvalnosti naglasavajući da smo razumjeli poruku njihove dobre volje, koja nam daje nadu da se više nigdje i nikome neće ponoviti Srebrenica.
lskreno se nadamo da će primjer Kanade slijediti i druge države”.

Na komemoraciji su govorili Mensud Dević, predsjednik Organicaionog odbora komemoracije, Brian Masse član Parlamenta Kanade izaslanik gradonačelnika Windsora Angelo Marignani, Mohummed Peer, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, Emir Ramic direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, imam Ramić Avdija, imam Tajib Pašanbegivić. Posebno je potresno bilo svjedočenje Nazife Beganović, preživjele žrtve genocida u Srebrenici.
Za doprinos kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini posebne plakete su uručene: Brian Masse, Mohummed Peer i rahmetli Senad Akučehajić.

Na komemoraciji je reafirmiran proces uspostave Kluba prijatelja Bosne i Hercegovine u Parlamenta Kanade.

Na kraju je Emir Ramić je pročitao pismo premijeru Kanade Justin Trudeau u kome se traži potpuna implementacija Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, posebno u djelu stvaranja nastavnih planova i programa za edukaciju i obrazovanje o genocidu u Srebrenici na kanadskim akademskim, obrazovnim i istraživačkim institucijama.

I ove godine više od 10 kanadskih gradova i mnoge kanadske pokrajine i teritorije su izdale proklamacije povodom 11. jula Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.
Institut za istraživanje genocida Kanada

PREMIJER

11. JUL 2024

Dragi prijatelji:

Zadovoljstvo mi je uputiti najtoplije pozdrave svima koji obilježavaju 29. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Ova turobna godišnjica prilika je za sve Kanađane da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici i odaju počast onima koji se još bore sa trajnim posljedicama ovog bolnog dijela ljudske istorije. Jer samo osiguravanjem da se njihove priče nikada ne zaborave, možemo pomoći u sprječavanju budućih zločina i odbrani ljudskih prava gdje god da su bila ugrožena.

U ime Vlade Kanade, želim vam najbolje želje za nezaboravan dan komemoracije.

S poštovanjem,

The Rt. Častni Justin P.J. Trudeau, P.C., M.P.

Premijer Kanade

Emir Ramic

Dozvolite me da vam sa posebnim ponosom predstavim prof. dr. Emira Ramića, direktora Instituta za ispitivanje genocida sa sjedištem u Hamiltonu, Kanada. Profesor Emir Ramić trenutno živi u Hamiltonu, Kanada i više od 30 godina borbi se neumorno za istinu, pravdu, kulturu sjećanja i lobira za sveukupni boljitak Bosne i Hercegovine.
Profesor Emir Ramić je osnivač i direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK) koji je osnovan 2009. godine. Institut za istraživanje genocida, Kanada je javna naučna institucija koja istražuje zločine protiv mira, zločine genocida i druga teška kršenja međunarodnog prava.
Profesor Ramić je član je Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Međunarodnog udruženja znanstvenika za genocid, Kanadskog muzeja holokausta, Kanadskog muzeja za ljudska prava, udruženja Svijet bez genocida, kao i mnogih drugih organizacija za ljudska prava i zaštitu slobode.
Aktivno je radio i doprinio donošenju rezolucije o genocidu u Srebrenici, Bosna i Hercegovina u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji, Evropskom parlamentu i parlamentima desetak drugih zemalja. I domaći i strani analitičari smatraju ga jednim od najboljih poznavalaca zločina genocida.
Profesor Ramić dobitnik je niza nagrada i priznanja,
Prof. Emir Ramić imenovan je za ambasadora Kulture sjećanja na istinu i pravdu u Bosni i Hercegovini.
U proteklih dvadeset godina profesor Emir Ramić je vrijedno radio sa časnim Brianom Masseom i časnim Robertom Oliphantom na usvajanju Rezolucije o Srebrenici u kanadskom parlamentu. Rezolucija je usvojena u kanadskom parlamentu 19. oktobra 2010. Prof. Emir Ramić već godinu dana vrijedno radi sa hon. Brianom Masseom i hon. Robertom Oliphantom na donošenju zakona kojim bi se zvanično proglasio Dan sjećanja na Srebrenicu u Kanadi. Hvala vam prof. Ramić , vi ste naša neumorna nacinalna pokretačka snaga i naš veliki heroj.

PREDSJEDNIŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Dr. Denis Bećirović
Sarajevo, 27. juni 2024. godine
Poštovani prisutni na Centralnoj kanadskoj komemoraciji povodom 11. jula, Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.
Upućujem vam najtoplije pozdrave iz Bosne I Hercegovine.
Želim vam reći da smo ponosni na vašu borbu za istinu i pravdu, te predstavljanje naše kulture i tradicije u Kanadi.
Posebna zahvalnost, u ime građana Bosne i Hercegovine, želim iskazati našim kanadskim prijateljima, koji su devedesetih godina prošloga stoljeća otvorili vrata svojih domova i prihvatili izbjeglice iz naše zemlje. Kao jedna od najbolje integrisanih zajednica, mi smo znali zahvaliti našim prijateljima, dajući važan doprinos izgradnji multikulturalnog kanadskog društva.
Dozvolite mi da se u ime građana Bosne i Hercegovine, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zahvalim Kanadi i narodu Kanade na podršci Bosni i Hercegovini, posebno za predano njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.
Bosna i Hercegovina izuzetno poštuje doprinos Kanade kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici. Posebno poštujemo činjenicu da je Kanadski parlament jednoglasno usvojio Rezoluciju kojom je priznat genocid i ustanovljen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi. Kanadski parlament je jednoglasno usvojio historijski prijedlog da se mjesec april prizna kao mjesec sjećanja, osude i prevencije genocida i priznao počinjene genocide, uključujući genocid u Srebrenici.
Članovi Kanadskog parlamenta su podnijeli parlamentarnu peticiju pozivajući Kanadsku vladu da donese zakon koji bi zabranio negiranje genocida u Srebrenici. Ove godine Kanada se pridružila listi sponzora Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.
Zahvaljujem se bosanskohercegovačkim organizacijama i zajednicama u Kanadi na kontinuiranom radu na planu kulture sjećanja. Posebno se zahvaljujem Institutu za istraživanje genocida Kanada na ogromnom doprinosu u širenju istine o genocidu u Srebrenici i pravde za žrtve strašnog zločina.
Neka ova Centralna Kanadska komemoracija povodom 11. jula Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici bude doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu, ali i podsjećanje na našu obavezu da čuvamo i jačamo kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Neka nam je vječna slobodna, nezavisna i cjelovita, multikulturalna Bosna i Hercegovina.
Dr. Denis Bećirović
Organizacioni odbor za Centralnu kanadsku komemoraciju
29. godišnjice od genocida u Srebrenici

Poštovani prisutni,
Izražavam iskreno žaljenje što vam se nisam mogao pridružiti na Centralnoj kanadskoj komemoraciji povodom 11. jula Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Svake godine već tradicionalno i dostojanstveno vi obilježavate 11. juli ispred prvog spomen obilježja žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori u gradu Vindsoru.
Genocid u Srebrenici je poraz civiliziranoga svijeta. Srebrenica nije samo problem Srebreničana, ona je problem cijelog čovječanstva, jer ako bi se zlo Srebrenice ponovilo, to bi bilo najveće moralno posrnće čovječanstva u cijeloj povijesti. Zato pozivam sve građane Bosne i Hercegovine u Kanadi i sve Kanađane da čuvaju sjćanje na Srebrenicu kako se ona nikada nikome ne bi ponovila.
Sa osjećajem zadovoljstva primamo vijesti da je Kanada jedan od svjetskih lidera u kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici i Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike cijeni značajan doprinos Kanade na tom putu. Posebno poštujemo što je Kanadski parlament jednoglasno usvojio Rezoluciju kojom je priznat genocid i ustanovljen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi. Kanadski parlament je jednoglasno usvojio historijski prijedlog da se mjesec april prizna kao mjesec sjećanja, osude i prevencije genocida i imenovao genocide koje je priznao, uključujući i genocid u Srebrenici. Članovi Kanadskog parlamenta su podnijeli parlamentarnu peticiju pozivajući Kanadsku vladu da donese zakon koji bi zabranio negiranje genocicla u Srebrenici u Kanadi. U Muzeju za ljudska prava Kanade nalazi se stalna izložba o genocidu u Srebrenici. Ove godine Kanada se pridružila listi sponzora Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Kanada tako na najbolji način ostvaruje svoj naumljeni cilj, a to je da zločin ne smije proći nekažnjeno te da žrtve zločina ne smiju biti zaboravljene.
Žrtve genocida u Bosni i Hercegovini su svjesne da se prošlost ne može promijeniti, ali im je lakše podnositi bol i patnju kad znaju da imaju prijatelje. Stoga, kanadskim liderima prenosim izraze naše zahvalnosti naglasavajući da smo razumjeli poruku njihove dobre volje, koja nam daje nadu da se više nigdje i nikome neće ponoviti Srebrenica.

lskreno se nadamo da će primjer Kanade slijediti i druge države.
dr. Sabahudin ef. Ćeman, Muftija