You are currently viewing IGK javno pitanje gradonačelniku Prijedora, premijeru Federacije BiH i premijerima kantona sa bošnjačkom većinom, zašto ni ove godine niste proglasili 20. juli Danom žalosti?

IGK javno pitanje gradonačelniku Prijedora, premijeru Federacije BiH i premijerima kantona sa bošnjačkom većinom, zašto ni ove godine niste proglasili 20. juli Danom žalosti?

19. 07. 2024.
IGK javno pitanje gradonačelniku Prijedora, premijeru Federacije BiH i premijerima kantona sa bošnjačkom većinom, zašto ni ove godine niste proglasili 20. juli Danom žalosti?

Gradonačelnik Prijedora deseti put odbija zahtjev IGK da se 20. juliproglasi Danom žalosti za žrtve nepresuđenog genocida u Prijedoru u periodu 1992-1995. Inicijativa IGK da se 20.juli proglasi Danom žalosti u Prijedoru traje od 2014.godine kada su na taj dan ukopavane 284 civilne žrtve rata ekshumirane najvećim dijelom iz masovne grobnice Tomašica.

Dan prije održavanja šehidske dženaze za žrtve nepresuđenog genocida u Prijedoru samo je Unsko-sanski kantorn donio odluku da 20. juliproglasi Danom žalosti.

IGK postavlja javno pitanje sadašnjem premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Nerminu Nikšiću i svim premijerima prije njega od 2014. godine zašto niste donijeli odluku da 20. juli u ovome entitetu bude Dan žalosti?

IGK postavlja javno pitanje premijerima kantona u kojima su Bošnjaci većinsko stanovništvo zašto ne donosite odluku o Danu žalosti za 20. juli?

Sram da vas bude. Koliko vas istinski dotiče memorizacija, kultura pamćenje, kultura sjećanja na žrtve nepresuđenog genocida u Prijedoru. Gospodo premijeri u Federaciji Bosne i Hercegovine i navedenim kantonima da li uopšte osječate suze prijedorskih majki, kćerki, sestara, sinova. Zar vas ne dotiće strašna drama prijedorskih Bošnjaka i Hrvata?

Nepresuđeni genocid u Prijedoru je teško svjedočanstvo o nemoralu srpskih zločinaca i licemjernosti međunarodne zajednice. Prijedorske žrtve pokazuju jasnu genocidnu namjeru zločinaca, koju je nauka o genocidu dokazala kao nepresuđeni genocid, ali na žalost međunarodni sudovi nisu. Defektnost ideje Velike Srbije, koja i danas traje, je u svojoj velikosrpskoj, ektremno nacionalističkoj ideologiji opasnost i zlo u regionu i prema kojoj se zato moramo odnositi vrlo ozbiljno i odgovorno.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}