You are currently viewing IGK PISMO PODRŠKE NACIONALNOJ I UNIVERZITETSKOJ BIBLIOTECI BOSNE I HERCEGOVINE

IGK PISMO PODRŠKE NACIONALNOJ I UNIVERZITETSKOJ BIBLIOTECI BOSNE I HERCEGOVINE

24. 07. 2024.
IGK PISMO PODRŠKE NACIONALNOJ I UNIVERZITETSKOJ BIBLIOTECI BOSNE I HERCEGOVINE

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, simbol kulturnog identiteta i državnosti BiH, je usljed finansijskih poteškoća, legitimnog prava na finansiranje i neriješenog pravnog statusa dovedena do mogućeg prestanka rada.

Kroz svoju dugu tradiciju Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je pretrpjela mnoge neprilike, posebno tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine unazad 79 godina s ponosom baštini, čuva i daje na korištenje bogato kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine. Građa i zbirke unutar Nacionalne i univerzitetske biblioteka Bosne i Hercegovine su čuvar nacionalnog i dokumentarnog nasljeđa, a također i centar njegovog korištenja, učenja i izučavanja i jedna od prepoznatljivih komponenti koje čine dio kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine.

Uništavanjem kulturnih spomenika i institucija uništava se država. Zbog opstanka i čuvanja kulturno-historijskog naslijeđa, institucije ovakvog karaktera imaju veliki značaj. U Kanadi ovakve institucije su blago, te se maksimalano čuvaju. Na taj način se čuva i kultura i tradicija kanadske države.
Na žalost u Bosni i Hercegovini su kulturno-historijske institucije zapostavljene i prijeti im zatvaranje. Nacionalna univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine će svoja vrata, ako se ne obezbijede potrebna sredstva, morati zatvoriti 25. augusta. Simbolično na dan kada je zapaljena biblioteka u zgradi Vijećnice.

IGK pruža punu podršku Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine čiji je značaj nemjerljiv. Naučni i kulturni život u Bosni i Hercegovini bez ove institucije, bi bio neprihvatljiv.
Pozivamo i apelujemo nadležne da podrže i sačuvaju Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, koja s ponosom čuva kulturnu baštinu i historiju države Bosne i Hercegovine.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}