Odgovori na pismo u vezi ponovnog otvaranja ambasade Kanade u BiH

 

Odgovori na pismo u vezi ponovnog otvaranja ambasade Kanade u BiH

Poštovani gospodine Ramiću,
Zahvaljujem se na dostavljenom mailu i pratećim informacijama.
Želim da Vam naglasim da je ministar Igor Crnadak, u svim dosadašnjim razgovorima sa zvaničnicima Kanade, naglašavao značaj ponovnog otvaranja Ambasade Kanade u Bosni i Hercegovini.
Prilikom nedavne posjete Otavi, ministar Crnadak je u razgovorima obavljenim sa svojim resornim kolegom, ali i predsjednikom Vlade Kanade, iskoristio priliku da napomene značaj ponovnog otvaranja Ambasade.
Uvjeravam Vas i da je aktuelni ambasador BiH u Kanadi upoznat sa navedenim stavom i da će se u razgovorima koji predstoje takođe zalagati za pozitivno rješavanje predmetnog pitanje, koje svakako može biti okarakterisano kao jedan od prioriteta spoljne politike BiH u Kanadi.
S poštovanjem,
Predrag Đokić
Šef Kabineta ministra
Ministarstvo inostranih poslova BiH

Poštovani dr. Ramić,
Zahvaljujem na Vašem mail-u kojim ste mi dostavili inicijativu Bosanskohercegovačke zajednice u Kanadi. Bosanskohercegovačka zajednica, otvaranjem peticije koju je podržao Parlament Kanade, učinila je značajan korak i mi smo uvjereni da će inicijativa koju ste uputili Premijeru i Ministrici vanjskih poslova Kanada doprinijeti nastojanjima bosansko-hercegovačke strane za ponovnim otvaranjem Ambasade Kanade u Bosni i Hercegovini. Ovo pitanje je kontinuirano delegirano sa naše strane strane u razgovorima zvaničnika dvije zemlje. Svjesni smo činjenica koje ste i Vi naveli u mail-u i pismu kandaskim zvaničnicima o važnosti diplomatskog prisustva Kanade u Bosni i Hercegovini, brojnosti bh dijaspore u Kanadi kao i svih drugih razloga bitnih za razvoj i unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa. Isto tako, kao ovlašteni predstavnik Bosne i Hercegovine u Komitetu za raspodjelu diplomatsko konzularne imovine bivše SFRJ, mogu Vas obavijestiti da je Kanada, odnosno ambasada bivše SFRJ u Otavi, još od samog početka pregovora u raspodjeli imovine bivše SFRJ, bila naš prioritet. Kao što ste i upoznati, mi smo taj objekat dobili u procesu pregovora, uspješno ga rekonstruirali i uredili, uz pomoć bh dijaspore i u njemu je sada smještena Ambasada Bosne i Hercegovine. To je, također, pokazatelj naših dugoročnih planova diplomatskog prisustva u Kanadi. Ministarstvo će ostati istrajno u svim aktivnostima koje se kontinuirano poduzimaju po pitanju otvaranja diplomatskog predstavništva Kanade u Bosni i Hercegovini. O inicijativi Bosanskohercegovačke zajednice ću svakako upoznati sve relevantne resore u Ministarstvu, Vijeću ministara i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.
Ponovno zahvaljujem na Vašem angažmanu na vrlo važnom pitanju za ukupne bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Kanade i ostajem na raspolaganju za svu dalju komunikaciju.
S poštovanjem,
Adnan Hažikapetanović
Sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH

Most Honorable Mr. Justin Trudeau,
Your Excellency,
I fully support and congratulate you on your excellent and progressive leadership of our homeland Canada. You are certainly a bright follower of our late Prime Minister, the horable Pierre Trudeau, who we all remember as one of the best in our lifetime.
I send you this letter as a support of the request submitted to the Canadian Government by Professor Emir Ramic, of the Institute for Research on Genocide, Canada, regarding re-opening of the Canadian Embassy in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina. (http://instituteforgenocide.org/?p=12679).
Your wise decision on this matter, would be highly appreciated by all Canadians of Bosnian Heritage (more than 100,000 Canadian residents at present time).
Yours Truly,
Prof. Dr. Naim Kosaric
Professor Emeritus Western University, London, Ontario
Former President of the Academic Society of Bosnia and Herzegovina, Toronto, Canada