Trudeau odgovorio IGK u vezi progona Rohinja muslimana

15. 03. 2018.

Saopćenje povodom odgovora premijera Kanade Justin Trudeau na pismo IGK povdom zabrinutosti zbog progona Rohinja muslimana u Mijanmaru

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) kao javna naučna ustanova koja se bavi istraživanjem zločina protiv mira, zločina genocida i drugih teških povreda međunarodnog prava od samog početka zločina nad Rohinja muslimanima se bavi ovim teškim problemom, koji je od strane Internacionalnog ekspertnog tima IGK nazvan genocidom. U saradnji sa istaknutim organizacijama i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda IGK je pokrenuo kampanju za upoznavanje svjetske javnosti o zločinu nad Rohinja muslimanima. Inicirao je više pisama Kanadskom premijeru i članovima Kanadske vlade. Krajem prošle godine na Univerzitetu u Torontu IGK je organizovao međunarodnu konferenciju koja je inicirala kampanju za zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda Rohinja muslimana.

Prije nekoliko dana direktor IGK profesor Emir Ramić je dobio neuobičajan dug i sistematski pismeni odgovor od strane ofisa Kanadskog premijera Justin Trudeau. Orginal pismo je u prikački.

U pisanom odgovoru se između ostalog kaže:

“U ime premijera Kanade Justin Trudeau, profesore Ramiću mnogo vam hvala što ste pisali i izrazili svoju zabrinutost zbog progona Rohinja muslimana u Mijanmaru. Kriza u Mijanmaru je duboko zabrinula sve Kanađane. U cilju spašavanja golog života civili bježe. Njihova sigurnost mora biti zaštićena. Kanadska vlada je u više navrata tražila da se nasilje mora zaustaviti. Premijer Justin Trudeau je razgovarao sa državnom kancelarkom Mijanmara Aung San Suu Kyi 13. septembra prošle godine. U razgovoru premijer je iskazao ozbiljnu zabrinutost zbog stradanja Rohinja muslimana i naglasio hitnu potrebu da vojni i civilni lideri u Mijanmaru okončaju nasilje.
Nakon toga, 18. septembra prošle godine, premijer Justin Trudeau je poslao pismo državnoj kancelarki Mijanmara Aung San Suu Kyi ističući da odgovornost za rješavanje ove ljudske krize pada na nju i na vojno rukovodstvo Mijanmara, uključujući i glavnog zapovjednika Min Aung Hlaing. Posebno je naglasio da svi odgovorni za kršenje ljudskih prava i sloboda moraju biti predmet istrage.
Ministrica vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland je razgovarala sa vlastima u Mijanmaru o potrebi kolektivnog vršenja pritiska i podrške u iznalaženju rješenja za zaustavljanje nasilja. Osim toga, razgovarala je o problemima Rohinja muslimana sa svojim kolegama iz Indonezije, Norveške, Švedske, Nemačke, Bangladeša, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske Unije. Pored toga, ministrica
Chrystia Freeland razgovarala je sa bivšim generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Ananom, snažno naglašavajući da vlada Mijanmara mora da djeluje u skladu sa izveštajem Ujedinjenih nacija iz avgusta 2017.
Kanadski ambasador u Mijanmaru, zajedno sa ambasadorima mnogih zemalja posetio je Rohinja muslimane više puta kako bi se uvjerio o izvršavanju preporuka međunarodnih institucija o poboljšavanju situacije.
18. septembra prošle godine ministrica Marie-Claude Bibeau je učestvovala na okruglom stolu po pitanju načina rješavanja neprihvatljivog stanja u Mijanmaru. Nedavno se vratila iz Bangladeša, gdje je razgovarala sa premijerom Hasinom i kanadskim partnerima o saradnji u cilju pomoći Rohinja muslimanima.
23. oktobra prošle godine premijer Justin Trudeau je imenovao poštovanog Bob Raea za specijalnog izaslanika Kanade u Mijanmaru sa uvjerenjem da će bogato iskustvo Boba Raea kao advokata, savjetnika, pregovarača, arbitra i javnog službenika pomoći u boljoj efikasnosti za kreiranje puta ka trajnom miru i pomirenju.
10. novembra prošle godine u Vijetnamu, premijer Justin Trudeau je imao priliku da se sastane sa Bob Rae, koji je već bio u Indoneziji, Bangladešu i Mijanmaru i sastao se sa vladinim zvaničnicima, civilnim društvom, humanitarnim organizacijama, izbjeglicama Rohinja muslimana. Nakon toga zajedno su se sastali sa državnom kancelarkom Mijanmara Aung San Suu Kyi. Premijer Justin Trudeau je ponovio svoju duboku zabrinutost za situaciju, naglasio snažnu podršku Kanade za mirno rješavanje krize koja vodi povrataku izbjeglica Rohinja muslimanima u Mijanmar, uz potpunu zaštitu njihovih ljudskih prava i sloboda.
Vlada Kanade je dala više od 37,5 miliona dolara za podršku stotinama hiljada ljudi u Bangladešu i Mijanmaru pogođenim nasiljem. To uključuje 12,5 miliona dolara Fonda za pomoć u kriznim situacijama u Mijanmaru koji je izraz velikodušne pomoći Kanađana i njihovih humanitarnih organizacija kao odgovor na ovu krizu. Kanadska vlada će i dalje čvrsto stajati protiv nasilja nad Rohinja muslimanima i tražiti pravedno rješavanje ove krize. Nastavićemo pažljivo pratiti situaciju. Gospodin Bob Rae nastavlja svoj važan posao u narednim mjesecima.
S poštovanjem,
M. Browne
Specijalni savjetnik premijera Kanade za komunikacije

PMO – CANADA – 1

PMO – CANADA – 2