25 godina od genocida u Prijedoru

Povodom 25 godina od genocida u Prijedoru

Umjetnička kreacija Anite Zečić, članica Internacionalnog ekspertnog tima Institta za istraživanje genocida, Kanada, zrakom formirana, polukružna instalacija visoka je 3m i ima radijus od 3m opominje svjetske gradove na genocid u Prijedoru. Institut za istraživanje genocida Kanada poziva sve prijatelje istine i pravde, sve aktivista za ljudska prava i slobode da materjalno pomognu ovaj izuzetno značajan projekat.

“Oni koji ne pamte prošlost osuđeni su da je ponavljaju.” George Santayana
“Ja sam sebi dala za zadatak da se ovaj zločin nikada ne zaboravi”. Anita Zečić

ŠTA TI RADIŠ DA SE OVAJ ZLOĆIN NE ZABORAVI?
“Ja preuzimam tvoju odgovornost! Prati ču spomenik, stati ču za tebe i za sebe ispred medija da ih podsjetim na to šta se desilo…”

“Moja zrakom formirana, polukružna instalacija visoka je 3m i ima radijus od 3m. U njenu unutrašnjost se može pristupiti kroz dva oprečno postavljena ulaza. Svrha ove postavke je simulacija panike od zatvorenog prostora i osjećaja nemoći za bjekstvo, osjećaja kako je to biti uhvaćen i zatvoren. Ovo je samo mali dio osječanja koja su zatvorenici logora prolazili. Spomenik je bijele boje i skoro providan. Cilj je bio da se mogu nazirat siluete a efekat toga je da vidimo iznutra da se nešto dešava vani, ali da ne znamo jasno kako nas okolina doživljava i da smo zapravo zatočeni. Unutar instalacije dolazi do suočavanja sa licima žrtava i paralelno će se slušat njihove izjave u pozadini.” Anita Zečić

Poruka Anite Zečić za Institut za istraživanje genocida, Kanada

Ja kao umjetnica imam mogućnosti da prikažem strahote i zločine koje su se desile u BiH na drugi način. Mogu približiti posmatraću osjećaj šta znaći biti zarobljen, izazivajući strah od zatvorenog prostora. Prikazivati na svaki mogući umjetnički način da se genocid koji je počinjen u BiH ne smije zaboraviti, moraju se ljudi podsjećivati na to, a umjetnost nam daje priliku da pričom ili slikom to prikažemo. Mladje generacije zaboravljaju. Mi imamo mogućnost da ispričamo priče onih koji to više nemaju prilike. a to su žrtve.
Meni je velika čast biti član Internationalnog expertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada. Zalažem se godinama da se strahote genocida u BiH prikažu svijetu na poseban, umjetnički način.

Više: http://www.kickstarter.com/projects/prijedor92/prijedor92?ref=project_share

Vise: http://anitazecic.com/