PAŽNJA:Dan Bijelih Traka u Kanadi

538726_140452946078370_704832461_n

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada poziva sve prijatelje istine i pravde u Kanadi da učestvuju u akciji „Dan bijelih traka“

U ime podizanje svijesti o borbi za dostojanstvo žrtava masovnih zločina i nepravde, Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} poziva sve prijatelje istine i pravde u Kanadi da učestvuju u akciji „Dan bijelih traka“, 31. maja 2013. IGK apeluje na sve kanadske Bošnjake, na sve njihove organizacije i na sve prijatelje istine i pravde da na taj dan nošenjem bijele trake na ruci, ili isticanjem bijele zastave na prozorima simbolično pokažu da svijet još uvijek nije izvukao poruku iz holokausta, dopustivši da se genocid pojavi na tlu Evrope na kraju dvadesetog vijeka.

31. maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su putem lokalnog radija naredile nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Nakon toga u Prijedoru je ubijeno 3173 civila, uključujući 102 djece i 256 žena. U logorima Keraterm, Omarska i Trnopolje je zatočeno 31.000 ljudi i na kraju oko 53.000 opljačkano, poniženo i protjerano. Sva vjerska, kulturna i ekonomska dobra Bošnjaka i Hrvata u opštini Prijedor su totalno uništena.

Danas gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i gradska uprava zabranjuju žrtvama agresije i genocida da obilježe stradanje na bilo kojem javnom prostoru u gradu. Opštinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama ove genocidne kampanje na bilo koji način odali poštu za patnje kroz koje su prošli.

 Kontinuirano kršenje ljudskih prava i sloboda u Prijedoru

Vise:http://instituteforgenocide.org/?p=5608&lang=bs

 Institut za istraživanje genocida Kanada, kao glas žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima traži vašu podršku za kampanju “Dan bijelih traka u Kanadi”. Kampanja “Dan bijelih traka”

Vise: http://instituteforgenocide.org/?p=5642&lang=bs