Bitka za Sarajevo je bitka za BiH

12742449_344946082295721_1436911605623350869_n

Bitka za Sarajevo je bitka za BiH

Izjava IGK povodom 2. maja 1992. godine

Srpski agresorsko-genocidni plan da likvidira prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, osvoji Sarajevo i izvrši, davno projektovanu podjelu BiH, definitivno je srušen na današnji dan prije 22 godine – 2. maja 1992. godine.

Sarajevo i BiH su tada odbranjeni zahvaljujući sarajevskim herojima i herojskom bosanskohercegovačkom narodu koji se odupro agresiji i genocidu, največim zločinima poslije holokausta u Europi.

Ali ta ideja podjele BiH koja je uzrok srpskohrvatskog udruženog zločinačkog, agresivno, genocidnog poduhvata i pohoda na BiH i njene narode i danas je prisutna kroz negiranje genocida dokazanog na internacionalnim i nacionalnim sudovima, pokušaj revizije historije kroz pravni terorizam Srbije i Hrvatske, te kroz degradiranje osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika.

Institut za istraživanje genocida, Kanada smatra da 2. maj 1992. jedan od najvažnijih datuma u odbrani BiH, jer, da je tada pala zgrada Predsjedništva BiH, historija BiH bi bila drugačija.

Staviti i držati grad u opsadi, onemogućiti mu normalno snabdijevanje hranom, vodom, energentima, lijekovima i danonoćno granatama, snajperima i drugim oruđima i oružjima, te zabranjenim sredstvima i metodama ratovanja, ubijati i ranjavati nezaštićene, izgladnjele i iznemogle civile, predstavlja potpuno očigledan i jasan dokaz srpske agresorsko – genocidne namjere, koju je Generalna skupština Ujedinjenin nacija davno osudila usvajanjem Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja spada u korpus najznačajnijih međunarodnopravnih dokumenata, u tekovine ljudske civilizacije, kao rezultat iskustva međunarodne zajednice iz holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu.

Sa osjećajem dubokog bola, Institut za istraživanje genocida Kanada obnavlja sjećanja i iskazuje osjećanja dubokog poštovanja prema žrtvama opsade Sarajeva, posebno sarajevskoj djeci. Opsada Sarajeva je sumorni trenutak čovječanstva, ali i simbol otpora agresiji i genocidu sa jasnom porukom zločincima – Bošnjaci se ne daju pomesti, BiH ne može nestati.

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Bošnjaci se ne daju pomesti, Bosna i Hercegovina ne može nestati
BITKA ZA SARAJEVO JE BITKA ZA BOŠNJAKE I BOSNU I HERCEGOVINU