Bošnjačko nacionalno ime je svijetski priznato

Bosnjaci_u_New_York_timesu_1880

Bošnjačko nacionalno ime je svijetski priznato

Amerikanci su prije 133 godine posvjedočili da postoje Bošnjaci, ponosan i neustrašiv narod.

New York Times je 3. oktobra 1880. godine, objavio članak pod naslovom “Evropska jabuka razdora”, gdje stoji: ”Bošnjaci 1878. nisu imali racionalne šanse da slome Austriju, ali su se unatoč tome borili.”

Kakav je moral i svijest onih koji pred nepobitnim historijskim činjenicama, okreću glavu i negiraju bošnjački nacionalno biće, pričaju davno ispričanu agresivno – genocidnu priču, koja je naslijeđe fašističke idologije. Historija svjedoči da puko mijenjanje naziva i mjere represije ne mogu uništiti ono što se zove bošnjački nacionalni um koga su Bošnjaci stoljećima njegovali i koji se sastoji od bosanskog jezika, bošnjačke kulture, historije, tradicije, duhovnosti, bošnjačke sudbonosne vezanosti za državu, društvo, teritoriju, zemlju – Bosnu i Hercegovinu, putem čuvanja ideje Bosne i Bosanskog duha.
Bošnjački nacionalni um daje pravo Bošnjacima da ravnopravno suegzistiraju sa svim narodima Bosne i Hercegovine, Balkana, Evrope i Svijeta. Zato Bošnjaci moraju vjerovati u «sigurnu zemlju», kao što drugi narodi vjeruju u «obećanu zemlju».

Najbolji dokaz tradicionalne tolerancije među Bosnjacima nalazimo u priči o jedanaest Jevreja, istaknutih stanovnika Sarajeva, koje je u tamnicu bacio Ruždi paša, novi bosanski vezir postavljen 1820. godine. Paša je zatražio ogromnu otkupninu za utamničene Jevreje i prijetio da će im odrubiti glave ako mu se ne uruči 500 kesa groša do određenog dana. Otkupnina je bila tako velika da je sarajevski Jevreji nisu nikako mogli sakupiti. Stoga je jedan od njihovih vođa zatražio pomoć od sarajevskih Bošnjaka. Sljedećeg dana preko 3000 Bošnjaka dolazi pred pašinu palaču i, rizikujući vlastite živote, zahtijeva da paša oslobodi zarobljene Jevreje, što je on i uradio. Ova priča prvi put je ispričana u knjizi Sefardi u Bosni sarajevskog nadrabina Morica Levija, a kasnije prenesena u Jevrejski glasnik, koji izdaje Jevrejska zajednica u BiH. Ovo se desilo u vrijeme kad je antisemitizam harao Evropom i kad je jevrejski narod diljem svijeta bio lišen osnovnih ljudskih prava.

Amerikanci su prije 133 godine posvjedočili da postoje Bošnjaci, ponosan i neustrašiv narod.

Vise: 98632197(1)