“ Dječak koji ništa nije rekao”

  • Post author:
  • Post category:Knjige
Gospodin Mirsad Solaković, član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, glumac, pisac, humanista, svjedok zločina nad djecom u agresiji na RBiH i genocida protiv njenih građana, posebno Bošnjaka.
Spletom bolnih okolnosti koje su se desile u BiH tijekom 1992-1996 godine. došao u Englesku. Autor knjige “ Dječak koji ništa nije rekao” . Radi se o knjizi poezije, autentičan je doživljaj bosanskohercegovačke tragedije prouzrokovane višestrukom agresijom na RBiH u periodu 1992-1995.
Knjiga je autentična priča koju je autor proživio kao dijete. Priča o dječaku koji se našao na putu preživljavanja u školi koja je tokom rata postala logor, a ujedno i simbol onog najgoreg što rat predstavlja. Dječakov život bio je u rukama njegovog nastavnika koji je presudio njegovu sudbinu. Ovo djelo kroz poeziju opisuje BiH kroz rat, dječakovo djetinjstvo prekinuto zločinima u ratu i raspadom Jugoslavije, njegovo razmišljanje kao već odraslog čovjeka kroz nadu i mir za bolju budućnost, te njegovo mentalno preživljavanje. Ovim djelom su opisani agresori i heroji sa paralelom za bolji svijet.
Ova knjiga predstavlja simbol, opstanka Bošnjaka u svijetu i u BiH i važna karika za očuvanje bosanskohercegovačkog i bošnjačkog identiteta.
Knjiga dosada nikoga nije uvrijedile niti ostavila ravnodušnim, već je izazvala duboko razmišljanje. Knjiga je ujedno samo još jedno podsjećanje na bosanaskohercegovačku i bošnjačku historiju koju nažalost mnogi počinju zaboravljati.
Autorov glavni cilj je da se pokaže kako je čovjek sposoban da prepozna i porazi zlo koje je očigledna prijetnja istini, pravdi i slobodi, stubovima humanog društva. Mirsad je bio dječak koji nije ništa rekao, ali postao je čovjek koji je rekao i zapisao da zlo ne treba zaboraviti i ponoviti te treba pokušati živjeti u razumijevanju, solidarnosti i hramoniji.
S tom porukom Mirsada Solakovića, Institut za istraživanje genocida, Kanada poziva sve prijatelje istine i pravde u svijetu da kupe knjigu i tako pomognu njegove izuzetno značajne projekte u budućnosti.
“ Dječak koji ništa nije rekao” je najprodavanija knjiga u Kanadi
 Sa promocije u Torontu, promotor profesor Emir Ramić sa autorom Mirsadom Solakovićem