Dr. David Pettigrew, veliki prijatelj BiH

577647_322902654412865_136086575_n

U Chicagu 5. i 6. aprila, specijalni gost dvodnevnog seminara u organizaciji Bosansko američkog instituta za istraživanje genocida i edukaciju, Illinois Holocaust & Genocide Commission, BBC, ICC, BIC

DR. DAVID PETTIGREW – PROFESOR, NAUČNIK, AKTIVISTA I VELIKI PRIJATELJ BOSNE I HERCEGOVINE

Autor: Sanja Seferović Drnovšek

Dr. David Pettigrew je specijalni gost dvodnevnog seminara koji 5. i 6. aprila organizuje Bosansko američki institut za genocid i edukaciju (BAGI) u saradnji sa Bosansko američkom kulturnom asocijacijom (BAKA), Bosanskom bibliotekom Čikago (BBC), Islamskim kulturnim centrom (ICC), Bosanskim islamskim centrom (BIC), Northwestern Univerzitetom (NU) i ogrankom nacionalne organizacije mladih STAND.

Dr. Pettigrew je profesor filozofije na Southern Connecticut drzavnom fakultetu, član Komiteta za usmjeravanje studija o genocidu na Yale univerzitetu, i Međunarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Ono što nas posebno vezuje za profesora Pettigrew je svojstvena profesorska, naučna zainteresovanost za genocid nad Bošnjacima (1992-1995), i njegova neposredna angažovanost na ukazivanju na akutne probleme u bosanskohercegovačkom društvu a koji su posljedice genocida i agresije na BiH. Dejvid je primjer da se može biti u isto vrijeme profesor, naučnik i aktivista.

Profesor piše eseje (prevedeni na francuski i arapski) i predaje “Etički odgovor na genocid”. Kreirao je web stranicu za njegove studente “Ethical Responses to genocide” southernct.edu
Studentima pomaže i usmjerava ih u formiranju vrijednosnog, etičkog stava tokom studija o holokaustu i genocidu u Bosni i Rwandi, imajući u vidu i filozofske premise Aristotela, Kanta i Levinasa. “ The Key to My Neighbor’s House: Seeking Justice in Bosnia and Rwanda” je knjiga koju preporučuje za ovaj predmet. Studenti čitaju eseje Hasana Nuhanovića. genocideinvisegrad.wordpress.com , gledaju film “Welcome to Sarajevo,” uče o procesu identifikacije žrtava genocida i prate suđenja na ICTY web stranici. Također, svojim studentima prikazuje njegov dokumentarni film.

“The Geography of Genocide in Bosnia: Redeeming the Earth”

Zajedno sa sinom režiserom, Johan Quickmire Pettigrew, snimio je dokumentarni film “The Geography of Genocide in Bosnia: Redeeming the Earth” koji je zasnovan na njegovom desetogodišnjem neposrednom naučnom istraživanju u Bosni. Dejvid film prikazuje na fakultetima i konferencijama, a BAGI je imao eksluzivno pravo da ga prikaže na komemoraciji genocida u Srebrenici, 11. Jula 2012. u BAKA. baginst.org . Potresna je istina o unistenim selima, preko 1000 džamija i drugih kulturnih institucija, koje su zamjenjene srpskim pravoslavnim crkvama, o ubijanju Bošnjaka, prisilnom protjerivanju dva miliona Bošnjaka, 350 masovnih grobnica koje su do sada otkrivene. Dr. Pettigrew ukazuje na kreiranje genocidnog entiteta – Republika Srpska, u kojem, film sugerira, “geography of justice must respond”. Mora se omogućiti Bošnjacima da žive i obnove svoje domove i svoju zajednicu. Priče izbjeglica, preživjelih, daju originalnost i upečatljivost ovom dokumentarcu.

Izvještaj o lokalnim izborima u Srebrenici 2012.

Profesor je također prezentirao svoj rad tokom ljetnjeg seminara koji organizuje Muzej u Potočarima.
Prošle godine je bio izabran od strane BiH za člana Međunarodnog tima koji je nadgledao lokalne izbore u Srebrenici. U svom izvještaju, između ostalog, citirao je moto kojim se eksponirala srpska politička stranka na izborima “ Srpska, kuća do kuće” (Serb, from house to house) koji predstavlja diskriminaciju i zastrašivanja ne -srpskog stanovništva. Pored toga, Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja i njegovo ime na tiketu za glasanje (iako se nalazi u Hagu optužen za zločine protiv čovječnosti i međunarodnog prava), nastavlja politiku koju je vodila tokom rata 1992-1995, do današnjih dana. baginst.org.

Uništavanje spomenika na mezarju u Višegradu

Nedavno je profesor napisao pismo gospodinu Valentinu Inzko (protestu se priključio Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istražvanje genocida Kanada i BAGI) i izrazio veliku zabrinutost zbog donošenja odluke Ministarstva za planiranje, građevinarsvo i ekologije Republike Srpske, da se u Višegradu uništi centalna Muslimansko memorijalno obilježjeu koje ukazuje da su Bošnjaci zrtve agresije i genocida. Na istom mjestu koje je u vlaništvu Islamske zajednice, u isto vrijeme dozvoljavaju se manifestacije ultranacionalista, izvršioca genocida, i veliča politika predsednika Republike Srpske – Milorada Dodika. baginst.org

 Odgovornost za zaštitu od diskriminacije

Dr. Pettegrew će održati na jesen na Yelu predavanje na temu “The Responsibility to Protect Those Vulnerable to Persecution in Post-Genocide Societies: The Case of Bosnia and Herzegovina”.
Na Dvodnevnom seminaru, 5. i 6. aprila tekuće godine dr. David Pettigrew će govoriti o ovim i drugim oblicima diskriminacije i zastrašivanja Bošnjaka koje orkestrira Republika Srpska, a čiji je cilj da se onemogući povratak izbjeglica u svoje domove. Ti slučajevi predstavljaju povredu fundamentalnih ljudskih prava i spadaju u kategoriju “zločina protiv humanosti” internacionalnog prava. Učesnici seminara će uputiti Rezoluciju čiji će krajnji efekat biti ukazivanje na suštinu Republike Srpske kao genocidne tvorevine, a koja je legalizovana Dejtonskim sporazumom. Ujedno se ukazuje da genocid još nije završen!

Rezolucija će se pozvati na postojeću “Doktrinu o odgovornosti za zaštitu” sa ciljem da se podstakne internacionalna zajednica, od Ujedinjenih naroda, Vašingtona, DC do OHR (The Office of the High Representative) da intervenišu, da zaštite Bošnjake i drugo ne-srpsko stanovništvo koje je i danas žrtva diskriminacije u Republici Srpskoj.

Pozivamo vas da nam se pridružite: 5.apila na Northwestern Univerzitetu u 4:00 sata poslijepodne, i u subotu, 6. aprila u BAKA/ ICC u Northbrooku u 11:00 časova. Informacije o programu možete vidjeti na naslovnoj strani portala chicagoraja.net i BAGI-a baginst.org

Za organizatora:
Sanja Seferović Drnošvek,
direktor, BAGI
www.baginst.org
Illinois Holocaust & Genocide Commission
hgc.illinois.gov