Genocid BiH se izučava u Kanadi

 

genocid-pocinjen-u-bih-izucava-se-u-kanadskim-skolama_1400915041

INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA

RAMIĆ: GENOCID POČINJEN U BiH IZUČAVA SE U KANADSKIM ŠKOLAMA

SARAJEVO, 24. maja (FENA) – Zahvaljujući Institutu za istraživanje genocida Kanada (IGK), koji je formiran 2009. godine odlukom Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, te je registriran na federalnom nivou Kanade, stvorene su dobre komparativne prednosti.

Razgovarala: Alijagić Kanita

– Istražujući genocid IGK kao samostalna naučnoistraživačka ustanova Kanade, istovremeno diže glas protiv genocida i upućuje poruku koja će uticati i djelovati na svijest lidera da bismo spasili savremeno čovječanstvo i civilizaciju, očuvali najviše ljudske vrijednosti, ljudske slobode, ljudska prava i živote malih, slabih i nemoćnih grupa, ljudskih zajednica i naroda – kazao je u intervjuu za Agenciju FENA direktor IGK-a dr. Emir Ramić.

U tom kontekstu, podsjeća Ramić,  IGK  je pozvao UN i druge međunarodne organizacije da ispitaju odgovornost kanadskog generala Lewisa MacKenzia za vrijeme njegove misije u BiH. Genocid počinjen u BiH izučava se u kanadskim školama.

– Poslije pet godina intenzivnog lobiranja kanadski parlament je jednoglasno usvojio Rezoluciju o genocidu u BiH. U parlamentarnoj proceduri je i zakon o genocidu u BiH – Bill -C – 533, (Kanada će biti jedina zemlja u svijetu koja će prava žrtava genocida u BiH, a koji žive u Kanadi, regulirati sopstvenim državnim zakonom) – kaže Ramić.

Mišljenja je da samo naučnoistraživačka saznanja mogu biti trajna osnova razvijanja naših sposobnosti u pravovremenom otkrivanju, identifikovanju, sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, u čemu istraživači genocida imaju historijsku ulogu i odgovornost.

Na pitanje da li je opravdano otvaranje jednog takvog instituta, Ramić je kazao da ideja Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA za osnivanjem IGK se pokazala potpuno opravdanom.

– Formiranjem IGK se nastoji utjecati na svijest ljudi i njihovih kolektiviteta u Kanadi, Sjevernoj Americi i šire o shvatanju potrebe udruživanja svih ljudskih snaga u borbi protiv genocida ma gdje i u koje vrijeme se oni događali. Ukupnom djelatnošću IGK dolazi do naučne istine, koju blagovremeno i adekvatno predstavlja javnosti, čime opominje na brojne razmjere genocida što je jedan od mogućih adekvatnih oblika preventivne strateške djelatnosti – rekao je Ramić.

Od formiranja, ističe on, IGK putem naučnih istraživanja dolazi do naučno istinitih saznanja koja prezentira naučnoj i drugim javnostima, kako bi, pored ostalog, bitno reducirao prostor brojnim lažima, falsifikatima i falsifikatorima historije, te utjecao na svijest, ponašanje, iskaze i djelanje pojedinaca, pojedinih društvenih subjekata i društvenih grupa koje negiraju, odnosno poriču genocid.

Ta opravdanost, dodaje Ramić, najbolje se vidi i u uspjehu koji je postigao IGK, naime, pokrenut je multidimenzionalni naučnoistraživački projekt borba protiv negatora genocida, poziv Darku Trifunoviću, negatoru genocida u BiH, da učestvuje na evropskom kongresu policije je povučen, i njegovo učešće je otkazano.

Također je Srđi Trifkoviću, negatoru genocida u BiH i propagatoru antimuslimanske kampanje, zabranjen ulaz u Kanadu, podržana je inicijativa za osnivanje kluba prijatelja BiH u kanadskom parlamentu, organizovana stalna postavka o genocidu u BiH u Kanadskom muzeju za ljudska prava.

– Također je genocid u Sarajevu prezentiran Kanađanima i kanadskim univerzitetima, podržan projekt spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Windsoru, otkazano predavanje Michaela Parentia, negatora genocida, Kanadska vlada je podržala obilježavanje Dana bijelih traka u Kanadi. IGK je bio inicijator mnogih važnih dokumenata – naglašava Ramić.

IGK je do sada ostvario saradnju s brojnim značajnim ustanovama i institucijama u cijelom svijetu koje se bave istraživanjem holokausta i genocida.

Ramić posebno ističe saradnju s Međunarodnom asocijacijom istraživača genocida, Muzejom memorijala holokausta Sjedinjenih Američkih Država, Kandskim muzejom za ljudska prava, Asocijacijom ” Svijet bez genocida”, Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike, Bosansko- američkim savjetodavnim vijećem i drugim.

Kada su u pitanju pojedini svjetski autoriteti u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda, prijatelji IGK-a su Francis Anthony Boyle, David Pettigrew, Marko Attila Hoare, Tilman Zülch, Florence Hartmann, Daniel Feierstein, Ron Haviv, John L Esposito i drugi.

Dosadašnja iskustva i saznanja IGK-a u oblasti istraživanja genocida, ističe Ramić, predstavljaju osnovu za profiliranje i usmjeravanje istraživačkih i obrazovnih projekata u bližoj i daljnjoj budućnosti i naučnoj aktivnosti. Posebnu pažnju IGK će posvetiti obrazovanju, usavršavanju i razvoju mladih istraživača u oblasti istraživanja genocida. U našem internacionalnom ekspertnom timu imamo više od 20 mladih intelektualaca, spremnih da se posvete istraživanju zločina genocida.

– IGK ima svoj internacionalni ekspertni tim sastavljen od više od stotinu najeminentnijih svjetskih autoriteta iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda. Korespondencija internacionalnog ekspertnog tima s ICTY-em je imala značajnog odjeka kako u javnosti, tako i kod pravnih autoriteta ICTY-a. IGK sarađuje s nekoliko istaknutih svjetskih organizacija o pitanju sudskih procesa koji se trenutno odvijaju u Haškom tribunalu- rekao je Ramić.

Osvrćući se na trenutnu političku situaciju u BiH Ramić kaže da se BiH nakon agresije i genocida nalazi u najdubljoj krizi u svim domenama života, od ekonomije i politike do kulture, umjetnosti, nauke, obrazovanja.

Mišljenja je da je potrebna kritična masa građana u matici i dijaspori koja će organizovano dići glas protiv dejtonskog besmisla, jer Dejtonski ustav generira političke sukobe i nesporazume, on je diskriminatorski za svakog Bosanca i Hercegovca a da je “Ustav Republike BiH bio Ustav parlamentarne demokratije”.

– Ipak, bez obzira na trenutno teško stanje nikad se neće steći uvjeti za prekrajanje granica države BiH, niti će se ikad steći uvjeti za odvajanje ili prisvajanje ni najmanjeg dijela jedinstvene i suverene teritorije države BiH. Ako je država BiH sačuvala svoje državne granice u agresiji i genocidu onda treba da bude svima jasno da su u miru njene granice isto tako svete, nepromjenljive i nedodirljive- rekao je u intervjuu za Agenciju Fena dr. Emir Ramić, predsjednik Instituta za istraživanje genocida Kanada

(Fena)

http://www.vakat.ba/index.php/svijet/item/8899-zahvaljujuci-igk-genocid-pocinjen-u-bih-izucava-se-u-kanadskim-skolama

http://novovrijeme.ba/genocid-pocinjen-u-bih-izucava-se-u-kanadskim-skolama/

http://sandzakpress.net/genocid-pocinjen-u-bih-izucava-se-u-kanadskim-skolama

http://www.magazinplus.eu/clanak/genocid-pocinjen-u-bih-izucava-se-u-kanadskim-skolama/

http://www.megavijesti.com/2014/05/genocid-pocinjen-u-bih-izucava-se-u-kanadskim-skolama/

http://www.mojevijesti.ba/novost/180153/Proslava-Dana-RS-je-anticivilizacijski-cin

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/genocid-pocinjen-u-bih-izucava-se-u-kanadskim-skolama

http://www.noviportal.net/ramic-genocid-pocinjen-u-bih-izucava-se-u-kanadskim-skolama/

http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i-hercegovina/195170-ramic-genocid-pocinjen-u-bih-izucava-se-u-kanadskim-skolama.html

http://bh-vjesnik.blogspot.ca/2014/05/ramic-genocid-pocinjen-u-bih-izucava-se.html

http://www.klix.ba/vijesti/bih/ramic-genocid-pocinjen-u-bih-izucava-se-u-kanadskim-skolama/140524012

http://www.mojevijesti.ba/novost/191109/Genocid-pocinjen-u-BiH-izucava-se-u-kanadskim-skolama

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/217295-Genocid-pocinjen-BiH-izucava-kanadskim-skolama.html

http://www.bh-index.com/ramic-genocid-pocinjen-u-bih-izucava-se-u-kanadskim-skolama/

http://bosnapress.co/Kanada