Godisnjica genocida u Srebrenici

OBILJEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA BOŠNJAKA U SREBRENICI   SREBRENICA, 8. maja (FENA) – Na današnji dan 1992. godine u centru Srebrenice zapaljeno je 27 kuća u ulicama Hrid i Reufa Selmanagića. U njima je izgorjelo 12 Bošnjaka, a još 18 osoba je ubijeno u centru grada. 

Većina njih je sahranjena u zajedničkom mezarju u centru Srebrenice, gdje je danas održan sat historije. Većina žrtava ubijenih bile su bolesne osobe, starosti između 60 i 80 godina. Ubijeni su bračni parovi Salimović, Jelkić, Vejzović, te Izeta i Esad Fazlić koji su sahranjeni u mezarju pored Bijele džamije.

„Teško je, teško je, svake godine je sve teže i teže, baš iz razloga što ubice i oni koji su zlo napravili još se šeću Bosnom i Hercegovinom i Srbijom i svuda širom svijeta. Još nisam uspio obnoviti kuću u kojoj su zapaljeni moji roditelji. Ne znam kako bih živio u njoj kad znam na koji način su moji roditelji nastradali“, rekao je Abdulah Vejzović.

Amir Kulaglić, čiji je otac ubijen prije 20 godina, održao je sat historije i istakao da za ovaj zločin još  niko nije odgovarao. Potrebno je doći do istine da bi se gradio suživot u Srebrenici.

„Stalno nam preporučuju pomirenje. Naravno, to je nama cilj, ali da bi došlo do pomirenja, da bi došlo do povjerenja među ljudima, mora se zločinac izviniti žrtvi, priznati zločin i tražiti oprost. Jedino tako možemo graditi novu budućnost, budućnost u kojoj će svi ljudi na području općine Srebrenica živjeti slobodno i u miru“, rekao je Kulaglić.

Na mezarju kod Bijele džamije položeno je cvijeće na zajedničku grobnicu, koju je sagradila porodica Salimović, a u novoizgrađenoj gradskoj džamiji proučen je tevhid.

Istog dana 1992. godine tridesetak Bošnjaka ubijeno je u naseljima Dobrak i Žabokvica, kod Skelana. Porodice žrtava i članice srebreničkih udruženja, danas su posjetili i ova mjesta i odali poštu nevino ubijenim civilima.