IGK obilježava zločin u Stupnom Dolu

aa_picture_20131023_836750_high-jpg20131023165619

Institut za istraživanje genocida Kanada obilježava 26. godišnjicu od stradanja bošnjačkih civila u Stupnom Dolu kod Vareša

U Stupnom Dolu kod Vareša obilježena je 20-ta godišjica stradanja 38 civila Bošnjaka koje su 23.oktobra 1993., ubili pripadnici specijalne jedinice Maturice iz sastava brigade HVO-a Josip ban Jelačić iz Kiseljaka, Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Vojnici HVO ubili su 38 Bošnjaka od čega sedamnaest žena, petero djece, kao i veći broj staraca. Jedanaest osoba je živo zapaljeno. Najmlađa ubijena je žrtva imala je dvije, a najstarija 74 godine. Spaljeno je 58 kuća i mjesna džamija. Selo je potpuno uništeno.

Institut za istraživanje genocida, Kanada još jednom podjeća da ratni zločin ne zastarijeva. Udruženi zločinački poduhvat kolektivnog uništenja Bošnjaka Stupnog Dola je genocid. Bošnjaci Lašvanske doline su bili predmet progona na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, namjerne diskriminacije u kontekstu široko rasprostranjenog napada na civile u toj regiji, masovnih ubistava, silovanja, zatvaranja u logore, kao i uništavanja privatne imovine i kulturno-vjerskih objekata. Dvadeset godina poslije zločina u Stupnom Dolu, preživjele žrtve i svjedoci i dalje čekaju pravdu, i dalje traže istinu.

Vojnici HVO-a su prisilili Bošnjake da izađu iz svojih domova. Potom su ih opljačkali te samovoljno smaknuli muškarce, žene i djecu. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio je 2006. zapovjednika HVO-a Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina i kršenja Ženevskih konvencija u Stupnom Dolu. On je, naime, priznao krivnju za sudjelovanje u napadu na Stupni Dol. Za zločine nad Bošnjacima u Stupnom Dolu je proglašen krivim i Dominik Ilijašević Como koji je nedavno pobjegao iz mostarskog zatvora. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je presudio da ovi zločini spadaju u zločine protiv čovječnosti u mnogobrojnim presudama protiv hrvatskih političkih, vojnih zapovjednika i vojnika, među kojima je najpoznatiji Dario Kordić.

Prema podacima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, 2.000 Bošnjaka iz Lašvanske doline i susjednih mijesta bilo je ubijeno ili nestalo tokom perioda u kojem je provedeno etničko čišćenje.

154dobp