IGK pamti Genocid u Zvorniku

Genocid u Zvorniku

Napad na Zvornik u aprilu 1992. izveden je uz podršku srpskih paravojnih formacija i sa položaja JNA. Zvornik je u aprilu 1992. godine napala Jugoslovenska narodna armija.

Napad na Zvornik je bio rezultat dobro organizovane i unapred pripremljene akcije u okviru udruženog zločinačkog poduhvatu čiji je cilj bilo trajno uklanjanje Bošnjaka koji su izveli naoružani pripadnici Srpske demokratske stranke i jedinice Tuzlanskog korpusa JNA.

3. aprila 1992. na sastanku Skupštine opštine Zvornik poslanici srpske nacionalnosti tražili podjelu opštine na srpski i muslimanski dio. Već sutradan počela je mobilizacija srpskih jedinica TO, da bi zahtjev o podjeli bio ponovljen i na sastanku Savjeta za Narodnu odbranu 6. aprila 1992.

Tom zahtjevu je udovoljeno ali ne i “Arkanovom ultimatumu da Bošnjaci odmah predaju oružje”. Željko Ražnatović Arkan je upao na taj sastanak, “išamarao” dvojicu srpskih predstavnika osporavajući im pravo da pregovaraju o podjeli, i zaprjetio da će “sravniti grad” ako Bošnjaci ne predaju oružje. Ražnatović je naredio napad na grad i uz minimalne gubitke, “Srbi izašli kao pobjednici”.

Događaji u Zvorniku su dokumentarni u seriji “Smrt Jugoslavije”. Na snimcima je prikazana priprema i napad na Zvornik 8. aprila 1993. godine, koji je, kako autorima serije objašnjava lider radikala Vojislav Šešelj “dugo pripreman i organizovan iz Beograda”.

Postoji niz dokumenata o proglašenju Srpske opštine Zvornik 15. marta 1992. godine, te  dokumenti kojima se jedinicama Tuzlanskog korpusa JNA nalaže da naoružaju pripadnike SDS-a u Zvorniku.

Arkan naredio napad na Zvornik

http://www.kurir-info.rs/svedok-arkan-naredio-napad-na-zvornik-clanak-105495