IGK povodom 825. godišnjice Kulinove povelje

10378916_10152419693149608_8857060910798896856_nbosna-kulin-banpovelja_kulin_banakulin1

 

28. august 2014.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom 825. godišnjice Povelje Kulina bana

825 godina Povelje Kulin bana – 825 godina univerzalnoga svjedočenja bosanskohercegovačke državnosti, bošnjačke nacionalne bitnosti i bitisanosti i svih društvenih odlika i oblika Ideje Bosne i Bosanskog duha

Suverena država Bosna je osnovana 1180. godine nakon što je bizantinski car Manuel I Komnen predao vlast nad Bosnom u ruke Kulin bana. U toku svoje vladavine koja je trajala 24 godine uprkos žestokim napadima sa svih strana Kulin ban je uspio očuvati samostalnost Bosne i učvrstiti njenu moć. Posebno značajan podatak za povijest Bosne i Bošnjaka, njihovog identiteta i jezika predstavlja Kulinova povelja. On je historijski dokument, jedan je od rijetkih bosanskih ali istovremeno i južnoslavenskih dokumenata, pisan perom 29. augusta 1189. godine na pergamentu. To je prvi i najstariji pravni dokument u cijelome južnoslavenskom svijetu sa posebnim jezičnoizražajnim i kulturnohistorijskim vrijednostima. Ova Povelja je od historijskog značaja jer je napisana na bosanskom jeziku, bosanskim pismom bosančica, jer državu imenuje imenom Bosna, jer stanovnike države Bosne naziva Bošnjani. Uz ovo Kulin ban je osnovao tolerantnu, prvu i jedinu oficijelno multireligijsku, multikulturnu i multinacionalnu državu toga doba na tlu Evrope.

Povelja Kulina bana univerzalnoga je karaktera i neposredno odslikava sve odlike i oblike Ideje Bosne i Bosanskog duha kao što su: suživot, humanizam, tolerancija, poštivanje, priznavanje i prihvatanje drugih i drukčijih. Ovim zasvjedočenim pisanim spomenikom otvaraju se vrata za povijesni razvoj bosanskohercegovačke države i društva, bošnjačke nacije, bosanskoga književnog jezika i njegove diplomatske građe.

Kroz sljedeća dva stolječa kraljevina Bosna je sve više jačala da bi krajem 14 vijeka postala regionalna supersila. Kulinova povelja je pisano, historijsko svjedočanstvo o teritorijalnoj i državotvornoj bosanskohercegovačkoj svijesti. Povelja Kulina bana pokazuju da je Bosna imala suverenog vladara, uređenu državnu vlast, dvor, kancelriju i sve službe koje mogu obezbijedtit sprovođenje odredaba kojima Kulin Ban i bosanski vladari garantuju svaku sigurnost i slobdu kretanja i boravka u Bosni bez zle primisli i posljedica uz puno poštovanje zakona što pokazuje visok stepen kulture zaštite ljudskih prava i sloboda koju su mogli da osjete svi stranci u toku boravka i slobodnog kretanja po Bosni. Povelja Kulina bana na najbolji, pravno, dokumentovani način daje odgovor na kontinuirano, zlonamjerno prekrajanje historije da je Bosna dio velikosrpske ili velikohrvatske državne tvorevine. Zbog toga anticivilizacijskog, antihistorijskog, kvazinaučnog prekrajanja historijskih činjenica vođena je nedavna agresija i genocid na međunarodno priznatu, suverenu, samostalnu bosanskohercegovačku državu i njeno društvo sa ciljem da se teritorijalnom podjelom države i uništenjem društva u kome stotinama godina egzistira Ideja Bosne i Bosanski duh stvore Velika, Srbija, Velika Hrvatska i Velika Crna Gora.

Ono što su bili kadri učiniti prije osam stolječa, Bošnjaci su bili kadri učiniti i osam stolječa kasnije, zajedno sa svim iskrenim Bosancima i Hercegovcima, sa prijateljima Ideje Bosne i Bosanskog duha uspostavili su suverenu i nezavisnu, međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu u uslovima strašne agresije i genocida.

Emir Ramić
Institut za istraživanje genocida, Kanada