You are currently viewing IGK: Reagovanje na gostovanje Dr. Srđe Trifkovića u emisiji “Ćirilica”
Srdja Trifković (YouTube screen shot)

IGK: Reagovanje na gostovanje Dr. Srđe Trifkovića u emisiji “Ćirilica”

 

Dr. Srđa Trifković kontinuirano od 2011. godine napada na Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} i posebno na direktora akademika Emira Ramića. Napade je ponovio gostujući u emisiji “Ćirilica”. (od 1:06:00)

Još jednom podsjećamo da je Trifkoviću još od 2011. godine zabranjen ulazak u Kanadu, i to ne samo zbog njegovih ksenofobičnih stavova i negiranja bosanskohercegovačke države i sudskih, naučno istraživačkih i historijskih činjenica o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini, nego i zbog činjenice da je bio visoki funkcioner vlasti koje su učestvovale u genocidu u Bosni i Hercegovini. Trifković je bio savjetnik ratnih vlasti entiteta Republike Srpske, zatim osuđene ratne zločinke Biljane Plavšić, a kasnije i tadašnjeg predsjednika Srbije Vojislava Koštunice.

Citiramo nadležno kanadsko ministarstvo iz 2011. godine koje je zabranilo Trifkoviću ulazak u Kanadu: “Nepoželjan na osnovu kršenja ljudskih prava ili međunarodnih prava zbog toga što je bio visoki funkcioner u vlasti koja, prema mišljenju kanadskog ministra, učestvuje ili je učestvovala u terorizmu, sistematskom ili grubom kršenju ljudskih prava, ili genocidu, ratnim zločinima ili zločinima protiv čovječnosti u smislu podsekcija 6 (3) do (5) zakona o Zločinu protiv čovječnosti i ratnih zločina”.

Ideja za osnivanje IGK je proizvod potrebe da se na drugačiji način počne promišljati kultura sjećanja koja treba biti sastavni dio bosanskohercegovačkog nacionalnog bića koje je odbranjeno u agresiji i genocidu. Ta kultura sjećanja podrazumjeva da se o najvećim zločinima u Evropi poslije Holokausta treba promišljati upotrebom nauke i istraživanja, jer borba protiv revizionista historije nije moguća samo emocijama. Samo naučnoistraživačka saznanja mogu biti trajna osnova razvijanja naših sposobnosti u pravovremenom otkrivanju, identifikovanju, sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, u čemu istraživači genocida imaju historijsku ulogu i odgovornost.

IGK putem naučnih istraživanja dolazi do naučnih saznanja koja prezentira javnosti, kako bi, pored ostalog, bitno reducirao prostor brojnim lažima, falsifikatima i falsifikatorima historije, te utjecao na svijest, ponašanje, iskaze i rad pojedinaca, pojedinih društvenih subjekata i društvenih grupa koje negiraju genocid. Samo naučnoistraživačka saznanja mogu biti trajna osnova razvijanja naših sposobnosti u pravovremenom otkrivanju, identifikovanju, sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, u čemu istraživači genocida imaju historijsku ulogu i odgovornost. IGK ima profesionalnu odgovornost i dovoljno moralne hrabrosti u istraživanju i saopćavanju javnosti naučne istine o genocidu. IGK nastoji utjecati na svijest ljudi i njihovih kolektiviteta o shvatanju potrebe udruživanja svih ljudskih snaga u borbi protiv genocida ma gdje i u koje vrijeme se oni događali.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

 

Kanadska centralna TV o zabrani ulaska Srđi Trifkoviću u Kanadu

https://www.macleans.ca/education/university/guest-ubc-lecturer-denied-entry-to-canada/

 

e-novine o zabrani ulaska Trifkoviću u Kanadu
http://www.e-novine.com/entertainment/entertainment-licnosti/45169-Sra-Trifkovi-etnik-non-grata.html