You are currently viewing IGK – Saopćenje – Podržavamo i pohvaljujemo državnički potez članova Predsjedništva BiH Džaferovića i Komšića

IGK – Saopćenje – Podržavamo i pohvaljujemo državnički potez članova Predsjedništva BiH Džaferovića i Komšića

15. 12. 2020.

IGK – Saopćenje – Podržavamo i pohvaljujemo državnički potez članova Predsjedništva BiH Džaferovića i Komšića

Institut za istrazivanje genocida Kanada {IGK} je juče odmah poslije antibosanskog sastanka Dodik-Lavrov izdao saopćenje u kome se između ostalog kaže: ”Bez državne zastave na srpsko ruskom, Dodik-Lavrov antibosanskom samitu. Dodikovo stalno negiranje države BiH jasno daje do znanja da ne služi svojoj državi, nama, a i njemu bi trebalo biti ponosnoj BiH, već da služi anticivilizacijskom poduhvatu oličenom u velikonacionalističkoj srpsko – ruskoj političko – akademsko – crkvenoj antibosanskoj koaliciciji. Njegov neljudski i nehumani odnos prema državi koja ga plača jasno govori o karakteru njegove ličnosti. Dodik treba znati da su UN, EU, NATO i veliki dio međunarodne zajednice, posebno one u Sjevernoj Americi sve jedinstveniji da se sankcioniše nasilno agresivno osvajanje teritorije države BiH, da se tako pošalje poruka svijetu da se agresija ne isplati, da se na silu pokorene teritorije ne smiju legalizovati i legitimirati i da se genocid nikada i nikome nemože isplatiti, odnosno nagraditi. Dodik dobro zna da je to jasan znak ukidanja entiteta RS. Zato je u velikoj panici koju bezuspješno pokušava sakriti srpsko – ruskim udarima na evropsku državu BiH, njenu teritorijalnu jedinstvenost, suverenost, državnost, nezavisnost i međunarodni politički subjektivitet. Dodik je odavno sramna prošlost ne samo države BiH, već i Evrope i svijeta”.

IGK pozdravlja državnički, bosanskohercegovački potez predsjedavajučeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferoviča i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o odbijanju sastanka sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim. Rusija kontinuirano negira pravosnažne presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, kontinuirano negira državu BiH i kontinuirano podržava secesionisticke antibosanske prijetnje političke pozicije i opozicije u entitetu RS, podržane i od Srbije, te antidržavne aktivnosti Čovića i HDZ, podržane i od Hrvatske.

Jučerašnji nedostatak državne zastave na sastanku sa Miloradom Dodikom, podrška pravno ništavnoj rezoluciji NSRS o tzv. vojnoj neutralnosti i nepoštivanje odluka institucija države BiH po pitanju NATO-a, podrška odlasku OHR-a koju zagovaraju secesionisti, te prijetnja da bi izmjena Dejtona bila rizik i imala posljedice su antidržvne poruka koje je jučer poslao ruski ministar. Također, antidržavni potez bio je i susret Lavrova i Čovića, sastanak sa predstavnikom samo jednog naroda, jedne stranke – HDZ-a i podrška
antidržavnim željama ove stranke.

Zbog takvog odnosa prema državi BiH, zbog naglašene potrebe da se u trenutnim okolnostima koji vladaju u međunarodnim odnosima, državničkim primjerom pokaže da su snage koje čuvaju i jačaju suverenitet, teritorijalni integritet, državnost i politički subjektivitet države BiH sposobne da svijetu pokažu i dokažu neminovnost bitnosti i bitisanosti države BiH podržavamo državnički potez članova Predsjedništva BiH, Džaferovića i Komšića. Potez koji budućim bosanskohercegovačkim generacijama u i van BiH pokazuje kako se treba odnositi prema odbrani i jačanju bosanskohercegovačkih, državnih interesa.

Institut za istraživanje genocida Kanada