You are currently viewing IGK: Saopćenje povodom godišnjice tzv. Herceg Bosne

IGK: Saopćenje povodom godišnjice tzv. Herceg Bosne

 

18. 11. 2019.

IGK: Saopćenje povodom godišnjice tzv. Herceg Bosne
Paradržavnoj tvorevini i zločinačkom projektu je definitvno presuđeno na Sudu UN.

Država Bosna i Hercegovina je bila žrtva agresije Republike Hrvatske. Djelovanje paradržavne tvorevine “Herceg Bosne” predstavljalo je pobunu protiv legalnih i legitimnih organa Republike Bosne i Hercegovine. U ostvarivanju takvih ciljeva počinjeni brojni i gnusni zločini protiv civilnog stanovništva, mahom Bošnjaka. Sud Ujedinjenih nacija je presudio paradžavnoj tvorevini i zločinačkom projektu.

Cilj udruženog zločinačkog poduhvata je bio da se politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci iz onih dijelova Bosne i Hercegovine koji su proglašeni paradržavom “Herceg Bosnom”, te da se ta područja pripoje državi Hrvatskoj, ili da se proglase državom unutar Bosne i Hercegovine (po uzoru na entitet Republiku Srpsku}.

Posebno je važno što je Haški tribunal presudilo da je sukob Hrvatskog Vijeća Odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine bio međudržavni sukob – agresija na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, te da su šestorica visokih funkcionera nekadašnje takozvane Hrvatske Republike “Herceg Bosne” i članovi državnog i vojnog vrha Hrvatske bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata. Tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik “Herceg Bosne” Mate Boban odlučili su da je za uspostavljanje zločinačke tvorevine “Herceg Bosne” neophodno promijeniti nacionalni sastav stanovništva. Zato su zločini nad bošnjačkim stanovništvom bili dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Pozivamo sve narode i građane Bosne i Hercegovine da prihvate i priznaju presudu suda Ujedinjenih nacija. To je put bolje budućnosti i preduslov pridruživanja Bosne i Hercegovine evroatlanskim integracijama.

Pozivamo bosanske Hrvate i Hrvate u Hrvatskoj da izraze žaljenje i distanciraju se od Tuđmanove politike i zločinačke paradržavne tvorevine “Herceg Bosne” i ideje Velike Hrvatske i na taj način daju doprinos izgradnje bolje zajedničke budućnosti slobodne, demokratske, nezavisne, suverene države Bosne i Hercegovine.

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK}