You are currently viewing IGK se oštro protivi izgradnji “Spomenika mira” u Srebrenici

IGK se oštro protivi izgradnji “Spomenika mira” u Srebrenici

IGK se oštro protivi izgradnji “Spomenika mira” u Srebrenici

Nemoralno je, anticivilizacijski i dehumanizirajuči za žrtve graditi “Spomenik miru” opštine koja nije priznala genocid, koja se teritorijalno nalazi u entitetu koji je stvoren rezultatima agresije i genocida i koja je pod političkim liderstvom negatora genocida. Genocid u Srebrenici je utvrđena činjenica međunarodnih sudova, historijska, naučno istraživačka i politička činjenica, koja se kao takva ne može promijeniti. Međunarodna zajednica nije učinila ništa na otklanjanju posljedica genocida, a sve je glasnije negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Institut ya istraživanje genocida Kanada {IGK” podržava  zahtijeve “Majke enklave Srebrenice”   “da Visoki predstavnik u BiH donese zakon o zabrani negiranja genocida, da se iz parka u centru Srebrenice izmjeste dva spomenika četnicima koji su vršili pokolj muslimana za vrijeme Drugog svjetskog rata te da se načelnik Srebrenice izvini majkama za sve nevino stradale u proteklom ratu”.

Tek kad idejni tvorci i realizatori genocida priznaju da je počinjen genocid u Srebrenici, da je Srebrenica ubijena od strane srbo-četnika domaćih i iz Srbije, kada se izvine žrtvama izatraže oprost, onda možemo razmišljati o “spomeniku mira”
Imajući u vidu činjenicu da prestavnici bosanskih Srba, kao i oni iz Srbije nisu učinili katarzu, nisu se distancirali od raznih zločinaca i njihovih zločina, nisu pokazali empatiju za žrtve, niti su prihvatili relevantne sudske presude, IGK odbacuje ideju o gradnji spomenika mira. Bez prethodnog priznanja genocida izgradnja takvog spomenika ima za cilj izjednačavanje krivice i relativizaciju sudskih, historijskih i naučno istraživačkih činjenica o genocidu u Srebrenici i skretanje pažnje sa počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida.

Spomenik miru u Srebrenici imao bi smisla kad bi predstavnici bosanskih Srba u Srebrenici, ali i u Banja Luci učinili katarzu, distancirali se od ratnih zločinaca, prihvatili sudske presude i dokazane činjenice da je vojska i dijelovi policije bosanskih Srba tj. RS-a počinila genocid nad Bošnjacima sigurne zone UN Srebrenica.

Činjenica da je kompletno tadašnje političko i vojno rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno za teške ratne zločine udruženi zločinački poduhvat i genocid, a da se danas smatraju herojima i stvaraocima u ovom entitetu, a ne rušiteljima i zločincima govori dovoljno.

Imajući u vidu sve rečeno IGK odbacuje ideju o izgradnji “spomenika mira” u Srebrenici.

IGK