Izjava za javnost direktora IGK

1621801_10152492654264608_3111288563113816176_n

04. 12. 2014.

Izjava za javnost profesora Emira Ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom komentara  srbijanskog voditelja Ivana Ivanovića koji je uvrijedio žrtve silovanja  u agresiji i genocidu protiv države Bosne i Hercegovine

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} je u ime žrtava i svjedoka agresije i genocida protiv države Bosne i Hercegovine {BiH} informisao mnogobrojne organizcije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u svijetu o sramnom i anticivilizacijskom ponižavanju žrtava silovanja u BiH od strane srbijanskog voditelja Ivana Ivanovića.

U pismu navedenim organizacijama i zajednicama između ostalog je navedeno:  U nekim sudskim postupcima nakon Drugog svjetskog rata silovanje bilo kvalificirano kao ratni zločin. Međunarodni sud za područje bivše Jugoslavije {MKTJ} je zaključio da se silovanje može tretirati i kažnjavati kao još teži zločin. Silovanja, prije svega Bošnjakinja, u BiH predstavljala su zločin protiv čovječnosti zato što su počinjena u okviru sistematskih napada na civile i zato što su imala karakteristike porobljavanja. Tako su seksualni zločini prvi put u historiji međunarodnog prava tretirani kao najozbiljniji zločini sami po sebi, a ne kao prateća pojava rata. Istovremeno je MKTJ je pravno razjasnio što znači seksualno porobljavanje. Istaknuti su sljedeći elemente porobljavanja: činjenica da su Bošnjakinje bile zarobljene, da su morale činiti što god im se naredi uključujući kuhanje i čišćenje, da su srpski vojnici polagali isključiva prava na određene djevojke koje su im stalno bile na raspolaganju, da su vojnici uzimali novac kad bi ih davali drugim na silovanje, te da one nisu imale nikakvu kontrolu nad svojim životima.

Prema mišljenju srbijanskog voditelja, žrtve silovanja, odnosno žrtve agresije i genocida u BiH nemaju pravo, s obzirom kako je rekao da je rat gotov,  više ni govoriti istinu o njemu i njegovim posljedicama niti tražiti pravdu za žrtve tih največih zločina poslije holokausta u Evropi.

Podsjećamo Ivanovića i sve Ivanoviće da ponižavanje žrtava silovanja, odnosno žrtava agresije i genocida je ravno zločinu, ravno prizivanju novih zločina, udar na istinu i pravdu.

Mi nastavljamo našu borbu za istinu o agresiji i genocidu u BiH i pravdu za žrtve tih zločina, ne u ime osvete već u ime bolje budućnosti kako BiH, tako i čovjeka i civilizacije uopšte. Sastavni dio naše borbe je i borba protiv onih koji negiraju največe zločine poslije holokausta u Evropi i borba protiv onih koji ponižavaju žrtve tih zločina.

http://www.avaz.ba/clanak/150576/ramic-podsjecamo-ivanovica-i-sve-ivanovice-da-je-ponizavanje-zrtava-silovanja-ravno-zlocinu