Izvještaj o položaju Bošnjaka u Crnoj Gori

 

Plav_Gusinje

Upravni odbor Instituta za istraživanje genocida Kanada dana 09. 02. 2013.  prihvatio Izvještaj o polažaju Bošnjaka u Crnoj Gori. Kao glas preživjelih žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, zabrinuti za kontinuirano i sistematsko ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka u Crnoj Gori od strane aktuelne crnogorske vlasti, Institut za istraživanje genocida Kanada će iz svoje nadležnosti preduzete sve potrebne i moguće mjere za poboljšavanje položaja crnogorskih Bošnjaka. Istovremeno će Institut za istraživanje genocda Kanada putem svoga Međunarodnog ekspetnog tima tražiti hitnu reakciju svih subjekata kojima je Izvještaj poslan. Institut za istraživanje genocida Kanada se zahvaljuje svima onima koji su radili na ovome izuzetno važnom poslu.

Obraćamo Vam se kao građani Crne Gore i kao predstavnici organizacija koje djeluju na teritoriji iste države, regiona, te SAD i nekoliko zapadno-europskih zemalja. Molimo Vas da ovaj zajednički dokument bošnjačkih organizacija uzmete najozboljnije u razmatranje. Ovim dokumentom želimo ukazati na odnose vlasti Crne Gore prema necrnogorskim i nepravoslavnim građanima, tj. Bošnjacima.

Bošnjaci u Crnoj Gori su narod a ne manjina, jer je Crna Gora šireći se osvajanjem „došla“ na njihovu zemlju koju su Bošnjaci naslijedili od predaka, „Dobrih Bošnjana“ i države Bosne, koja i danas postoji u susjedstvu, kao suverena i međunarodno priznata država.

Crna Gora je nova država, nastala nakon sprovedenog referenduma o državno-pravnom statusu, održanom u maju 2006. godine, kada su Bošnjaci podržali suverenistički projekat uz jasni uslov da se Sandžaku prizna status prekogranične regije, čime je od većinskog sandžačkog stanovništva prvi put zvanično prihvaćena aneksija Sandžaka iz 1912.godine.

Evroatlanske integracije za Crnu Goru bi trebalo da znače istovremeno i proces uspostave novih evropskih vrijednosti gdje politika etničkog čišćenja, diskriminacije i asimilacije u bilo kojim pojavnim oblicima mora biti zatrta u samom korijenu, što bi Crnu Goru učinilo stvarnim građanskim društvom sposobnim da implementira vrijednosti demokratije.

Preduzimanje hitnih mjera bržeg ekonomskog razvoja područja gdje žive Bošnjaci, neophodan je uslov zaustavljanja iseljavanja ovog naroda koji Crnu Goru prema svim dosadašnjim iskustvima doživljava svojom državom.

Regionalizacija, ravnomjerni regionalni razvoj i afirmacija prava na uspostavu prekogranične regije Sandžak, jedan je od osnovnih preduslova da bi se Bošnjaci osjećali ravnopravnim sa drugim narodima u Crnoj Gori i kroz ovaj mehanizam zaštićeni od novog mogućeg genocida.

Aktuelno državni simboli Crne Gore isključivo pripadaju jednom narodu, tj. pravoslavno-crnogorskom. Imajući u vidu da je u prošlosti pod tim simbolima u nekoliko navrata izvršen zločin genocida nad Bošnjacima, ovi simboli vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja muslimana Bošnjaka, time i sve žrtve koje su kroz historiju stradale pod tim simbolima, ali i njihove potomke danas! Iz tih razloga se, u cilju stvaranja optimalnih uslova za ravnopravnost svih naroda koji danas čine Crnu Goru moraju promijeniti postojeći državni simboli.

U cilju otklanjanja sumnje da se u Crnoj Gori zločinci nagrađuju a ne kažnjavaju, odgovorni za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u BiH, Crnoj Gori, Sandžaku u periodu 1992 – 1995.g. moraju biti konačno privedeni pravdi i adekvatno kažnjeni.

Više: Izvjestaj BKZ CG o polozaju Bosnjaka u CG