Još jedno poniženje žrtava genocida u Prijedoru

10421288_273571352766528_8281089673276918284_n

Još jedno u nizu poniženje žrtava genocida u Prijedoru

 


Troškovi šehidske dženaze u Prijedoru ni pet mjeseci nakon dženaze nisu plačeni od strane Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. Nalog za isplatu stoji kod šefice Odjela za finansije Dragice Janković koja je u telefonskom razgovoru kazala da je ne zanima što prijedorski šehidi leže pod dugom. Uposlenicima Medžlisa Islamske zajednice Prijedor također je kazala da će sa plaćanjem odugovlačiti koliko god bude mogla duže.
Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} je o nehumanom, anticivilizacijskom, neprijateljskom, postupku Dragice Janković upozorio pojedince, institucije i organizacije sa kojima sarađuje. IGK je o ovom sramnom postupku upozorio bosanskohercegovačke državne organe, te organe međunarodne zajednice. IGK podržava i učiniće sve što je u mogučnosti da se hitno podnese tužba za krivičnu odgovornost Dragice Janković. Istovremeno IGK će tražiti od Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine hitnu suzpenziju Dragice Janković koja svojim sramnim djelovanjem ne samo vrijeđa žrtve genocida u Prijedoru, narušava rad važne institucije kakva je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, već i ponižava državu Bosnu i Hercegovinu.
IGK još jednom podsjeća da je Međunarodni krivični tribunal za područije bivše Jugoslavije upravo formiran poslije otkrivenih stravičnih, zdravom ljudskom umu neshvatljivih zločina, u koncentracionom logoru smrti Omarska. Največi broj presuda na Međunarodnom krivičnom tribunalu za područije bivše Jugoslavije odnosi se na genocid u Prijedoru. Tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid u velikom dijeliu je bila zasnovana na svjedočanstvima žrtava genocida u Prijedoru. Zato jedan od osnovnih zadataka Međunarodnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije nije suhoparno arhiviranje zločina u Prijedoru, već pravno – sudsko priznanje zločina koji u sebe pored genocida uključuje i agresiju, ekocid, etnocid, urbicid, kulturocid, elitocid i sociocid.
IGK diže svoj glas za odbranu prava žrtava i svjedoka agresije i genocida u Prijedoru. Niko nema pravo da žrtvama i svjedocima genocida zabranjuje sjećanje na zločin, pravo na istinu i pravdu. Dok se ne ispoštuje pravedna borba žrtava i svjedoka agresije i genocida nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti građana Prijedora. Žrtve date za slobodu se ne smiju i neće ponižavati. Vrijeđanje žrtava i svijedoka agresije i genocida u Prijedoru je nastavak genocida, nastavak ponižavanja ljudi na nacionalnoj i vjerskoj, osnovi. Oni koji javno, grubo i politički nekorektno negiraju i omalovažavaju potrebu žrtava da se na dostojanstven način sjete svojih nedužno stradalih moraju otići sa pozicija koje obnašaju, u ime novog Prijedora, nove Bosne i Hercegovine, u ime ponovnog vraćanja Ideje Bosne i Bosanskog duha u Prijedor.
Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK}