Bošnjaci osuđuju kažnjavanje majki Srebrenice

130713017.2_mn

26. 11. 2014.

SAOPĆENJE SJEVERNOAMERIČKIH BOŠNJAKA

KBSA i IGK najoštrije osuđuju kažnjavanje majki Srebrenice

U ime američkih i kanadskih Bošnjaka od kojih su večina žrtve agresije i genocida na Republiku Bosnu Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike KBSA i Institut za istraživanje genocida Kanada IGK najoštrije osuđuju postupak kažnjavanja Majki Srebrenice od strane političkog establišmenta manjeg bosanskohercegovačkog entiteta zbog navodnog prekršaja, a nakon što je Osnovni sud u Srebrenici izrekao novčane kazne.

U ime istine i pravde još jednom podsječamo svijetsku javnost da su prošle godine 13. jula, prvi put nakon srpske agresije i genocida na Bosnu i Hercegovinu, članovi porodica žrtava genocida ušli su u hangar u Kravici, mjesto gdje se dogodio jedan od najvećih zločina u istočnoj Bosni nakon pada Srebrenice. Policija je poruku, kao i prethodnih godina, pokušala spriječiti, no više od 150 članova porodica ubijenih Bošnjaka uspjeli su se probiti do bivšeg stratišta i položiti cvijeće. U naguravanju učesnika povorke i specijalne policije nekoliko žena zadobilo je tjelesne povrede, nakon čega im je ukazana ljekarska pomoć u Domu zdravlja u Kladnju.

Po ko zna koji put žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini su ponižene kada je Sud u Srebrenici donio presudu u kojoj se navodi da je Zumra Šehomanović nanijela ozlijede pripadnicima specijalne policije, te da zbog toga mora platiti novčanu odštetu.

U ime preživjelih žrtava agresije i genocida na Bosnu i Hercegovinu, u ime američkih i kanadskih prijatelja i organizacija koje se bore za istinu o agresiji i genocidu na Bosnu i Hercegovinu i pravde za žrtve tih zločina, zahtijevamo od političkog establišmenta manjeg bosanskohercegovačkog entiteta da Majkama Srebrenice i svim porodicama žrtava osiguraju mogućnost dostojanstvenog obilježavanja sjećanja na čin genocida na mjestima gdje je genocid izvršen. Vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta moraju odmah prestati sa anticivilizacijskom praksom vrijeđanja porodica žrtava genocida. KBSA i IGK će tražiti od američkih i kanadskih organa i organizacija i od međunarodnih institucija da, u skladu sa svojim obavezama, pruže zaštitu porodicama žrtava.

Vise: Saopćenje IGK i KBSA 25.11.2014

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
Institut za istraživanje genocida, Kanada