You are currently viewing Knjiga “Majka Hatidža”, autorice Esnefe Muhić

Knjiga “Majka Hatidža”, autorice Esnefe Muhić

Nova knjiga “Majka Hatidža”, autorice Esnefe Muhić, članice Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada.

 

Poruka autorice knjige za Institut za istraivanje genocida Kanada:

“Brojne su lekcije iz zivota majke Hatidze koje trebamo uciti i prenositi na buduce generacije. Moja namjera je bila da se ovo vrijedno i cestito ime trajno pamti, i da ga buduce generacije otkrivaju u sto autenticnijem svjetlu, kako bi sto bolje razumjeli nase vrijeme kroz Hatidzin zivotni put. Mi, njeni Srebrenicani i Podrinjci nastavit cemo koracati njenim koracima, nastaviti borbu za Srebrenicu, za Podrinje, za Bosnu i Hercegovinu, borbu za sve nas. Pocastvovana sam samim tim sto sam pisala o jednoj izuzetnoj zeni, simbolu srebrenickih majki, borcu za pravdu, heroini, rahmetli majci Hatidzi Mehmedovic. Brojne su lekcije iz zivota majke Hatidze koje trebamo uciti i prenositi na buduce generacije.
Moja namjera je bila da se ovo vrijedno i cestito ime trajno pamti, i da ga buduce generacije otkrivaju u sto autenticnijem svjetlu, kako bi sto bolje razumjeli nase vrijeme kroz Hatidzin zivotni put. Mi, njeni Srebrenicani i Podrinjci nastavit cemo koracati njenim koracima, nastaviti borbu za Srebrenicu, za Podrinje, za Bosnu i Hercegovinu, borbu za sve nas. Svi Vi koji ste postovaoci djela rahmetli srebrenicke majke Hatidze Mehmedovic, ovim putem Vas obavjestavam da je moja druga knjiga ugledala svjetlo dana. Sjecanje na nju i njena djela nastavlja da zivi kako u nasim srcima tako i kroz knjigu “MAJKA HATIDZA”

Autorica

Esnefa Smajlovic-Muhic

Recenzija za knjigu “Majka Hatidža”, autorice Esnefe Muhić

Majka Hatidža je bila kao moja majka. Njen život je bio, jeste i ostaće inspiracija meni i članovima Instituta za istraživanje genocida Kanada kako da se borimo za istinu protiv laži, za pravdu protiv mržnje za bolji svijet.

Prije nekoliko sedmica predložio sam organima Instituta za istraživanje genocida Kanada prijem u Internacionalni ekspertni tim, sastavljen od više stotina istaknutih, svjetskih istraživača, intelektualaca, aktivista i boraca za ljudska prava i slobode, za istinu i pravdu, Esnefe Muhić. Jednoglasno je primljena u naš Internacionalni tim. Odmah sam znao da Esnefa neće biti samo članica, već prije svega glasnogovornik istine i pravde. Potvrda za to je na desetine pozitivnih reakcija koje je Institut za istraživanje genocida Kanada primio iz cijelog svijeta povodom prijema Esnefe.

Kratko poslije toga Esnefa mi šalje rukopis knjige “Majka Hatidža”. Knjiga o borcu za istinu, pravo i pravdu, monografija o majci koja je u genocidu u Srebrenici izgubila cijelu porodicu. Ubili su njenog Almira i Azmira, nevinu djecu od 18 i 21 godinu. Ubili su joj muža Abdulaha, kojem su bile 44. Vratila se u praznu kuću i nije je bilo strah reći da ubice hodaju Srebrenicom.

Poseban kvalitet knjige je u tome što su tekstovi potkrijepljeni sa naučno istraživačkim, sudskim i historijskim činjenicama. Poseban fokus je dat na traženje nestalih i procesuiranje ratnih zločinaca. Poglavlje o stratištima i grobnicama je dokumentovano sa fotografijama, dakle grobnica-stratište-fotografija. Svi događaji koji su vezani za Srebrenicu i genocid su na jednom mjestu.

Kroz knjigu Esnefa nas upozorava da se heroji rađaju na najvećim iskušenjima, a upravo takav je životni put svojim djelima za sebe iscrtala Hatidža. Ona nije posebna po tragediji koju je preživjela, jer mnoge su majke u srebreničkom genocidu izgubile sve, nego po onome što napravila za druge, za nauku o genocidu, za istinu, pravo i pravdu, za svijet nakon svoje tragedije.

Čitajući ovu vrlo zahtijevnu knjigu naučili smo da istinski heroji, borci za istinu, pravo i pravdu, borci za dostojanstvo žrtava i plemeniti aktivisti za ljudska prava i slobode poput srebreničke majke Hatidže nikada ne umiru, jer njeno herojstvo, borba, aktivnost i plemenitost u tim velikim misijama ostaje vječna inspiracija budućim generacijama ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijelom svijetu, u borbi za bolji svijet bez genocida. Tako se borba za istinu, pravo i pravdu, za dostojanstvo žrtava genocida, za ljudska prava i slobode i za svijet bez genocida nastavlja, a veliki doprinos tome daje ova knjiga.

I pored strašnog zločina genocida od majke Hatidže se nikada nije mogla čuti mržnja, samo teška surova istina. Tako je bilo 2016. godine kada su je sudski gonili, jer je 9. januara na ulici u Srebrenici držala transparant na kojem je pisalo da je Republika Srpska izgrađena na kostima naše djece, pa je rekla: “Mi nemamo problem s običnim ljudima, već s politikom koja je kao i ona iz 90-ih godina. Obični ljudi pate kao i mi što patimo. Ta ljudska veličina jedne velike majke, simbola hrabrih majki, je prikazana u ovoj knjizi.

Da Hatidža, majka i svjetionik ljudske nade, nikada neće biti zboravljena svjedoći Esnefa kroz svoju monografiju. Esnefa nam poručuje da majka Hatidža i pored zla koje je preživjela ostaje svjetionik nade za čitav svijet kako niko ne bi prošao užase koje je prošla njena porodica. Tako i Esnefa svojom značajnom porukom u monografiju ostavlja veliku inspiraciju nama u Institutu za istraživanje genocida Kanada i mnogim drugim istinskim ljudima, ženama, studentima kako da se borimo za pravdu protiv mržnje, za istinu protiv laži, za bolji svijet bez genocida. Knjiga ostavlja još jednu snažnu poruku. Ovaj svijet treba naučiti lekciju iz genocida u Srebrenici kako se taj strašni zločin ne bi više nikome dogodio. Nezamislivo je da neke vođe mogu promovirati toliki stepen mržnje i okrenuti komšije da počnu ubijati komšije samo zato što su imale drugačije ime ili drugačiju vjeru. Dužnost svakog živog bića je da oda počast Srebrenici. Jer ono što se desilo u Srebrenici je najgore što je ljudski rod mogao učiniti.

Knjiga je sama po sebi zahtjevno djelo. Esnefa je to uradila studiozno, iznimno uspješno za njen narod, za njenu državu, za našu historiju u ime bolje naše budućnosti. Zato sa velikim zadovoljstvom preporučujem štampanje knjige. Predlažem autoru da odmah poslije izdanja na bosanskom jeziku, prevede monografiju na engleski jezik. Tako bi knjiga mogla i trebala biti sastavni dio najuglednijih biblioteka i akademskih ustanova i institucija u svijetu.

Akademik
Prof. dr. Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada
Hamilton, Kanada 11. 06. 2019.