Komentar člana IGK Armina Čuste za TV SA

15241974_10210128806209226_1019382358163457778_n

Armin Čusto, Član Internacionalnog ekpertnog tima Instituta za istraživanje zločina genocida Kanada komentarisao za Televiziju Sarajevo genocidne parole grčkih navijača.

Fudbalska utakmica između Grčke i Bosne i Hercegovine , gdje su domaći navijači (Grci) na tribinama podigli transparent: “NOŽ-ŽICA-SREBENICA”. predstavlja anticivilizacijski čin, vrijeđanje države Bosne i Hercegovine, u kojoj se desio genocid, gdje je postojao vojni i politički plan da se njen narod Bošnjaci u potpunosti istrijebi sa tla Evrope.
Ovdje ponovo moramo istači činjenicu da je Stalni sud u Haggu na osnovu tužbe za genocid koju je podigla Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore donio presudu kojem je zločine u Srebrenici okvalifikovao zločinom genocida, gdje je ubijeno preko 8372 Bošnjaka.
Presudom je utvrđeno da je genocid počinjen od strane Vojske Republike Srpske, a Srbija i Crna Gora, se u istoj presudi terete kao saučesnici koji nisu preduzeli nikave mjere s ciljem da se spriječi izvršenje genocida.
Na osnovu navedene presude mnoge evropske države su donijele zakone kojim osuđuju izvršenje genocida nad Bošnjacima Srebrenice, što su učinila i tijela Evropske unije svojim preporukama, odnosno rezolucijama.
Evropski parlament je donio i usvojio Rezoluciju kojom se obilježava sjećanje na sve žrtve genocida iz Srebrenice. Navedena rezolucija ima za cilj da se institucionalno osudi krivično djelo genocida, da se više nikada i nikome ne ponovi, a da evropske države u svojim zakonodavstvima kroz zakonsku regulativu donosu propise o osudi genocida nad Bošnjacima Srebrenice, sjećanja na taj genocid, ali i sankcionisanju pojedinaca i grupa koje negiraju genocid.
S toga Grčka je morala biti svjesna navedene činjenice, poštivanju propisa koja su donijela tijela Evropske unije čiji je član Grčka. Vlasti Grčke, tačnije Ministarstvo unutrašnjih poslova je moralo ukloniti transparent NOŽ-ŽICA-SREBRENICA ,i navijače koju su istakli transparent privesti pred lice pravde, jer su povrijedili žrtve srebreničkog genocida, porodice, koje još tragaju sa kostima svojih najmilijih.
UEFA kao krovna kuća nogometa koja u svojim akcijama često promoviše zabranu mržnje, veličanje fašizma i njegovih ideja bi morala reagovati i kazniti Grčki nogometni savez, kao što je to uradila prema Hrvatskom nogometnom savezu, kada je na stadionu Poljudu u Splitu ali i i Italiji na stadionu San Siru došlo do uzvikivanja fašističkih parola od strane navijača Hrvatske.

Na kraju želim da istaknem potrebu svakog građanina Bosne i Hercegovine da se bori protiv svih negatora genocida, ali i činjenicu da genocid nad Bošnjacima mora prerasti u golobalni društveni fenomen kojeg neće niko i nikada negirati.