Kontinuirano kršenje ljudskih prava u Prijedoru

 

547737_155153614608303_614727915_n

 

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} upozorava o kontinuiranom kršenju ljudskih prava i sloboda u Prijedoru
U višegodišnjoj agresiji i genocidu u Prijedoru hiljade prijedorskih Bošnjaka i Hrvata su ubijeni, hiljade mućeni u više koncentracionih logora smrti, više stotina Prijedorčanki je silovano, više stotina prijedorske djece je ubijeno, desetine hiljada Prijedorčana je protjerano, izvršen je zločin nad gradom rušenjem kulturnih i tradicijskih objekata prijedorskih Bošnjaka i Hrvata sa ciljem potpunog istrebljenja istih.
Poslije tih strašnih zločina diskriminacija i najgrublje kršenje ljudskih prava i sloboda se nastavlja drugim sredstvima. Namjerno i sustavno se onemogućuje povratak i oporavak prijedorskih bošnjačkih i hrvatskih zajednica, na silu oteta radna mjesta i imovina nikada nisu vraćeni, opštinske strukture najmanje ulažu u naselja u kojima je potpuno bila uništena infrastruktura i objekti.
Posebno se diskriminiraju žrtve i svjedoci agresije i genocida. Njima se na svaki način nastoji onemogućiti ostvarivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda. U opštinskom budžetu izdvajaju se ogromna sredstva isključivo za srpske vojne žrtve i udruženja. Ciljano se podižu memorijali srpskim vojnim žrtvama na javnim mjestima, pred školama i ustanovama, kako bi se pripadnici ostalih naroda i manjina zastrašili. Općinske vlasti su podigle zastrašujući spomenik srpskim vojnicima na mjestu gdje su patile hiljade Prijedorčana u koncentracionom logoru smrti Trnopolje. Ne dozvoljava obilježavanje najvećih stratišta i mučilišta u opštini Prijedor. U samom gradu ne postoji niti najmanje obilježje koje upućuje na stradanje bošnjačkih i hrvatskih civila, već se podižu monumentalna zdanja isključivo za srpske vojne žrtve. Posebno teško kršenje prava je zabilježeno kod više od hiljadu nestalih Prijedorčana. Njima je pored svih drugih ljudskih prava oduzeto i pravo na identitet i dostojanstven ukop.
Prijedor je danas mjesto u kome su najbrojnija kršenja ljudskih prava i sloboda. IGK ukazuje na činjenicu da se u Prijedoru ne poštuje Opšta deklaracija o ljudskim pravima. Posebno nas brine to što još uvijek nije uspostavljena vladavina prava, što još uvijek svi građani Prijedora ne uživaju ista prava i što se zakoni ne primjenjuju jednako na sve. Posebno je teško i bolno pitanje žrtava i svjedoka genocida u Prijedoru.
Javno se zabranjuje obilježavanja godišnjica od početka zločina agresije i genocida zbog korištenja riječi ‘genocid’, te nalaže prijedorskoj policiji da podnese krivične prijave protiv organizatora mirne povorke.
Općinske vlasti sustavno teroriziraju prijedorske Bošnjake i Hrvate, koji su i dalje poniženi građani drugog reda. Općinske vlasti javno ponižavaju organizacije koje okupljaju žrtve i svjedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano šire strah među porodicama ubijenih i nestalih Prijedorčana. Istovremeno se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti. Općinske vlasti dozvoljavaju skupove fašističkih grupa protiv kojih su se Prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu. Općinske vlasti ignorišu zahtjeve predstavnika međunarodne zajednice koji su jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o genocidu mora biti dokučena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.
Ovi i mnogi drugi ataci općinske vlasti na osnovna ljudska prava i slobode ruše ugled Prijedora, Bosne i Hercegovine, Ujedinjene Evrope i svijeta, napadaju na osnovne temelje savremene demokratije i posebno teško krše temeljne odrednice Opšta deklaracija o ljudskim pravima. U procesu erozije države Bosne i Hercegovine, političke snage usmjerene ka rušenju države se sve više povezuju na bazi negiranja presuda oba internacionalna suda da su pripadnici vojske i policije Republike Srpske počinili genocid.
IGK će nastaviti pozivanje najuglednijih svijetskih političkih, akademskih i autoriteta za zaštitu ljudskih prava i sloboda da dignu svoj autoritativni glas za odbranu prava žrtava i svjedoka agresije i genocida u Prijedoru, da reagiraju na kontinuirano kršenje odredaba Opšte deklaracije o ljudskim pravima od strane predstavnika prijedorske općinske vlasti i zatraže da se isti procesuiraju i adekvatno kazne.
IGK poziva sve svjetske pokrete i organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda da dignu glas istine i pravde, da iskažu svoj protest i solidarnost sa žrtvama i svjedocima agresije i genocida u Prijedoru.
IGK upozorava da niko nema pravo da žrtvama i svjedocima genocida zabranjuje sjećanje na zločin, na istinu i pravdu. Zato u ime preživjelih žrtava i svjedoka agresije i genocida, IGK apeluje na svjetsku javnost da učini napor kako bi se stanje ljudskih prava i sloboda poboljšalo u Prijedoru, kako bi se konačno poštovali međunarodni standardi u ovoj oblasti. Tražimo od svjetske javnosti i svjetskih lidera da se pitanje žrtava i svjedoka agresije i genocida u Prijedoru riješi, osiguravajući im pravo na sjećanje, istinu i pravdu. Jer dok se ne ispoštuje pravedna borba žrtava i svjedoka agresije i genocida za sjećanje, istinu i pravdu nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti građana Prijedora. Žrtve date za slobodu i nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine se ne smiju ponižavati.