Memorijalni centar Omarska zbog žrtava

555654_3287669702912_746885565_n

Zahtjev za izdavanje odobrenja za izgradnju Memorijalnog centra Omarska

Memorijalni centar Omarska može spriječiti pobačaj istine o genocidu u Prijedoru i pobačaj pravde za žrtve tog zločina
Memorijalni centar Omarska treba kako zbog žrtava, tako i zbog budućnosti Prijedora, Bosne i Hercegovine, Evrope i Svijeta.
Pravo žrtava je da ono što se dešavalo u Prijedoru 1992. godine imenuju genocidom. Iza te riječi genocid stoji 102 ubijena prijedorska mališana, 256 žena, 3.173 civila, 31.000 zatočenika u koncentracionim logorima smrti, 53.000 opljačkanih, poniženih i protjeranih ljudi, totalno uništena vjerska, kulturna i ekonomska dobra Bošnjaka i Hrvata , niz odluka interncionalnih i nacionalnih sudova i dva aktivna predmeta pred međunrodnim krivičnim tribunalom za područije bivše Juogoslavije u kojima se sudi za genocid počinjen u Prijedoru, više od hiljadu ljudi se još uvijek vode kao nestale osobe, Prijedor je opština sa najvećim brojem pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca u svijetu, tu su postojali najstrašniji koncentracioni logori smrti u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.
Zbog takvih razmjera zločina genocida u Prijedoru ne smije se biti neutralan. Mora se stati na stranu istine, pravde i žrtava genocida. Kulturom pamćenja i sječanjem na zločin genocida koji je imao za cilj uništiti jedan narod i njegovu interakciju sa drugim i drugačijim, gradimo budućnost u kojoj će ponovo šansu imati Ideja Bosne i Bosanski duh.

Vise: Zahtjev za izdavanje odobrenja za izgradnju Memorijalnog centra Omarska