You are currently viewing Onaj ko veliča četnički pokret i negira genocid u Srebrenici ne može biti nosilac demokratskih promjena

Onaj ko veliča četnički pokret i negira genocid u Srebrenici ne može biti nosilac demokratskih promjena

17. 11. 2020.

IGK – Saopćenje

Onaj ko veliča četnički pokret i negira genocid u Srebrenici ne može biti nosilac demokratskih promjena.

Najbolji odgovor Drašku Stanivukoviću koji se odavno nalazi u antibosanskom i antidržavnom projektu je savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o ukidanju entiteta Republika srpska. Draško Stanivuković izabrani gradonačelnik Banje Luke je pripadnik antibosanske, antidržavne koalicije. On crpi energiju za svoje antidržavno djelovanje protiv Bosne i Hercegovine, negiranjem genocida u Srebrenici, negiranjem pravosnažnih presuda svjetskih sudova i njihovim svođenjem na političke sudove, suprotstavljanjem evroatlanskim integracijama države Bosne i Hercegovine, prihvatanjem antiustavne i anticivilizacijeske proslave 9. januara kao dana manjeg entiteta, zalaganjem za odcjepljenja manjeg entiteta i njegovo svođenje na samostalnu državu koju treba pripojiti Srbiji.

Negiranjem pravosnažnih presuda svjetskih sudova Stanivuković negira i zločin opsade Sarajeva, ubijanje djece Sarajeva i Prijedora, ubijanje tuzlanske mladosti, zapravo negira genocidnu agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

On je tipičan primjer nove faze djelovanja antibosanske koalicije koja sve snažnije lobira protiv kulture sjećanja, protiv sudske, historijske i naučne činjenice o genocidu u Bosni i Hercegovini, sa ciljem prekrajanja tih činjenica u ime izjednačavanja žrtve i zločinca, a sve u cilju kontinuiteta velikonacionalističkog projeka Velika Srbija. Ratni ciljevi srpske velikonacionalističke politike koju su krojili Milošević, Karadžić, Mladić i drugi se sve više i snažnije vraćaju na političku scenu putem Vučića, Dodika, Stanivukovića i drugih.

Neće uspjeti u toj anticivilizacijskoj, sramnoj aktivnosti. Najbolji odgovor Stanivukoviću i ujedinjenoj političkoj poziciji i opoziciji manjeg entiteta, odnosno negatorima genocida i revizionistima sudskih i historijskih činjenica je savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o nemogućnosti opstanka entiteta Republika srpska.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}