Osuđujemo sramnu presudu Ibrahimu Čikiću

Ibrahim_Cikic43a

New York, Toronto, Berlin, Brussels, Paris, Luxembourg City, Vienna, Geneva, Ljubljana, Prishtina

Dec. 7, 2014.

Vladi Republike Crne Gore, parlamentarcima, ministru pravde i Vrhovnom državnom tužiocu, Vladama i amabasadama država demokratske međunarodne zajednice, Parlamentarcima Vijeće Europe, Humanitarnim organizacijama, domaćoj i međunarodnoj antifašističkoj javnosti

Poštovana gospodo,

Bošnjačka emigracija i dijaspora raseljena u preko 110 zemalja širom planete najoštrije osuđuje sramnu presudu Višeg suda u Bijelom Polju kojom se Ibrahim Čikić, žrtva produženog zločina genocida po zlu čuvene crnogorske policijske akcije, kodnog naziva „Lim“, osuđuje da plati upravniku Istražnog zatvora u Bijelom Polju Luki Bulatoviću i dr. Tomu Karišiku 4000 eura odštete na ime „povrede časti i ugleda“ i „nanošenja duševnih boli!“

Poštovana gospodo,

Ibrahim Čikić je žrtva montiranog političkog sudskog procesa iz 1994. godine kada je u brutalnoj policijskoj akciji „Lim“ 13,500 Bošnjaka prošlo kroz policijsku torturu tadašnje SRJ (Srbije i Crne Gore) i kada je kompletno rukovodstvo parlamentarne SDA, tačnije njih 45, uhapšeno čime je bošnjački korpus bačen na koljena i doživio totalnu političku i svaku drugu dehumanizaciju.

Ibrahim Čikić je najtragičnija ličnost iz 1994., stopostotni invalid prema nalazima beogradskih i berlinskih oftamologa („trajno oštećenje vida 100%“) koga je tadašnja optužnica teretila i za „planirano snajpersko djelovanja sa tornja crkve sv. Petra po jadnim Srbima!“, brutalnost policije i nehuman odnos tadašnjih crnogorskih vlasti i zatvorskih komandira iz Bijelog Polja prema Čikiću izazvalo je „oštru zabrinutost“ američke administracije „povodom kršenja osnovnih ljudskih prava Bošnjaka u SRJ“ posebno akcentirajući Čikićev slučaj. Preabmulom Daytonskog mirovnog sporazuma predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović je insistirao na puštanju na slobodu lidera Stranke demokratske akcije (SDA) i dao nemjerljiv doprinos okončanju pomenutog političkog političkog procesa.

Gospodin Čikić je 2008. u organizaciji „Inicijative mladih za ljudska prava Crne Gore“ izdao „dokumentarnu“ knjigu „Gdje sunce ne grije“ koja je izvanredno prihvaćena od građana i NVO sektora, domaće intelektualne i šire ex-jugoslovenske javnosti. Knjiga Ibrahima Čikića je probudila i otrgla od zaborava najmračniji period novije crnogorske historije i od više međunarodnih eksperata za istraživanje zločina i genocida nazvana „prvorazrednom optužnicom protiv vrha crnogorskog ratnog režima!“ Upozanti smo da je istovremeno gospodin Čikić u više navrata uporno godinama pozivao Vrhavnog državnog tužioca da ispita navode iz njegove knjige i otvori istragu povodom policijske akcije „Lim.“ Kako bi umanjio težinu optužbi iznijetih u knjizi „Gdje sunce ne grije“ aktuelni režim organizira dio represivnog državnog aparata oličenog u komandirima i zatvorskim ljekarima i krivičnim i parničnim građanskim parnicama u kojima trećerazredni likovi iz knjige potražuju 120 000 eura odštete za „duševne boli“. Poslije sedam godina zloupotrebom korumpiranog sudstva crnogorsko pravosuđe donosi skandaloznu djelimično izvršnu presudu kojom žrtva Ibrahim Čikić zbog javno iznešenog sjećanja mora platiti upravniku i zatvorskom doktoru 4000 eura!

Uvažena gospodo,

Apeliramo na Vašu savjest da se dodatno upoznate sa slučajem Ibrahim Čikić i izvršite pritisak da ova sramna presuda postane ništavna. Istovremeno Vas pozivamo da ustanete u zaštitu elementarnih ljudskih prava invalida Ibrahima Čikića. Također, ohrabrujemo ali i pozivamo Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore da održi dato obećanje koje je očitovao u izjavi za NT Vijesti, da pokrene zakonske mehanizme i konačno ispita navode Čikićeve knjige i otvori istragu povodom policijske akcije „Lim“, kako bi najodgovorniji iz političkog i policijskog vrha konačno sjeli na optužničku klupu, piše u saopćenju bošnjačke dijaspore u SAD, Kanade i državama EU koje su potpisali:

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida – Kanada
Mr. Hamdija Čustović, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
Esad Krcić, Bošnjaci.Net
Ago Kolenović, predsjednik IZ&KC Plav-Gusinje New York
Smajle Srdanović, IC Monticello – New York
Nevzad Kurtagić, predsjednik BACC – New Jersey
Esed Hamza, predsjednik BHIC – New York
Dr. Mersim Ziljkić, koordinator fondacije IKC i Šehidska džamija Plav –New York
Ismet Pjetrović, predsjednik IO BKZ New York
Muharem Purišić, koordnitor Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida Plav-Gusinje 1912/13. i 1919.
Avdo Metjahić, Asocijacija Bošnjaka Albany
Nedžad Avdović, IC Bronx – New York
Sabit Šišić, B&H IC Harrisburg – PA
Hazbija Kalač, predsjednik BKZ u Crnoj Gori
Šemso Agović, publicista – Slovenija
Sahit Kandić, predsjednik BKZ – Kosovo
Muharem Obradović, publicista – Kanada
Mithad Mujović, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore (ZSD) – Njemačka
Ahmet Ahmetović, Zajednica sandžačke dijaspore (ZSD) – Njemačka
Zaim Čelebić, predsjednik „Sandžak Euroregio“ – Njemačka
Sanela Adrović, – Njemačka
Ismet Zukorlić, publicista – Njemačka
Šefadil Ličina, predsjednik IZB Paris – Francuska
Mevludin Bahović, predsjednik IZ u Balingenu – Njemačka
Nedžad Ćeman, predsjednik BKZ – Belgija
Muhamed Ćeman, predsjednik BKZ – Luksemburg
Enver Korać, predsjednik Bošnjačkog demokratskog fonda dijaspore – Luksemburg
Mirsad Kuburović, Zajednica bošnjačke dijaspore (ZBD) – Holandija
Sead Lekpek, Promjene – Holandija
Izet Osmanović, Bihor-Petnica.org – Švicarska