Otvoreno pismo Katoličkoj crkvi

Protesti_u_Zagrebu_Dario_Kordic_Zlocinac_a_ne_Vitez_i_heroj

11. 06. 2014
Vinko kardinal Puljić
Kaptol 7
Sarajevo, 71 000, Bosna i Hercegovina

Josip kardinal Bozanić
Kaptol 31
Zagreb, 10 000, Hrvatska
OTVORENO PISMO AMERIČKIH I KANADSKIH BOŠNJAKA KATOLIČKOJ CRKVI U HRVATSKOJ I BOSNI I HERCEGOVINI
Poštovani,

Preživjele žrtve i svjedoci agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, posebno preživjele žrtve genocida u Ahmićima, ali i mnogi Amerikanci i Kanađani i njihove organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda su ponovo u šoku. Prijevremeno puštanje ratnog zločinca Daria Kordića, njegov nacionalistički doček u Zagrebu i posebno ponašanje Katoličke crkve nanosi ponovo bol dušama onih koji su imali sreću da prežive najteže oblike zločina poslije holokausta u Evropi. Nije civilizacijski, ljudski i kršćanski slaviti i proglašavati osuđenog ratnog zločinca herojem. U ime žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, u ime istine o tim zločinima i pravde za žrtve tih zločina, civilizacijski, ljudski i kršćanski je da se Katolička crkva u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj izvini žrtvama agresije Republike Hrvatske na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana.

Zašto žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini traže izvinjenje katoličke crkve?
1. Jer je nadbiskup bosanski kardinal Vinko Puljić otvoreno podržavao i blagoslovio ratnog zločinca Darija Kordića. Ovakvim neodgovornim činom se daje legitimitet osuđenom ratnom zločincu i opravdava zločin agresije i genocida.
2. Jer je biskup sisački Vlado Košić na misi održanoj u znak podrške ratnom zločincu Dariju Kordiću u Frohnleitenu nedaleko od Graza usporedio ratnog zločinca s Isusom. Tim je prekršio božiji i ljudski zakon, opravdao zločine agresije nad suverenom bosanskohercegovačkom državom i opravdao zločin genocida nad nevinim bošnjačkim civilima.

Više: OTVORENO PISMO 6.11