Pismo Bakire Hasečić predsjedniku MKTJ

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju {MKTJ}

H.E.Theodor Meron,

Predsjednik MKTJ

U povodu presude MKTJ protiv Jelene Rašić zbog nepoštovanja suda izražavamo naš protest.

Jedna od funkcija ICTY je pored kažnjavanja najodgovornih za počinjene zločine je i odvračanje i prevencija zločina. Smatramo da je ovakava presuda i kazna upravo poticaj  svima da nastave sa nepoštovanje MKTJ, ali i nepoštovanje regionalnih sudova odnosno Suda  Bosne i Hercegovine.

Jedino što je gore od izrečene kazne protiv Jelene Rasić je obrazloženje  presude. Mi žrtve ne možemo da prihvatimo da se neorganizacija MKTJ i UN-a da obezbjediti adekvatan pritvorski i zatvorski prostor za žene, pritvorenice ili zatvorenice može koristiti kao olakšavajuć element presude.

Skandalozno,  poštovani Predsjedniče MERON!

Izražavamo našu sumnju u namjere i stručnost dr.Vere Petrović o kojoj su mediji iz regiona napisali niz tekstova da radi u korist optuženih Srba i da im daje instrukcije kako da se ponasaju u MKTJ da bi izbjegli odgovornost. Ako želite mi ćemo Vam poslati sve tekstove koji su objavljni protiv ove navodne doktorice.Tražićemo od Tužioca da uloži žalbu na ovu presudu i da zatraži posebno neovisni ljekarski tim da se utvrdi zdravstveno stanje presuđene Rašićke. Ako može Vojislav Šešelj praviti cirkus sa svojim zdravljem i ako mu se omogućavaju doktori iz Srbije,onda i mi žrtve imamo pravo da tražimo zaštitu i da se formira konzilijum koji bi nepristrasno utvrdio zdravstveno stanje Rašićke.

Da li ste vi gospodo na MKTJ svjesni kakvu ste poruku posali nama žrtvama koji svjedočimo na sudovima u regionu?! Kakvu ste poruku poslali kriminalcima koji još uvijek nisu presuđeni za ovaj slučaj, a nalaze se u Bosni i Hercegovini, ali i na MKTJ (advokati)?

Da li je ovo poruka da više ne svjedočimo pred MKTJ u slučaju Mladić i Karadžic? Ukoliko smatrate da je za osobu koja je podmićivala svjedoke za davanje lažnog alibija njenom klijentu dovoljna kazna od 78 dana pritvora, a da je osoba koju je branila dobila doživotnu kaznu zatvora, onda je to sumrak međuanrodne pravde. Da Jelena Rašić nije zaustavljena Lukići bi možda bili na slobodi ili osuđeni za neku manju kaznu. Valjda je sudija Morrison morao imati te argumente prilikom izricanja presude.

Tražimo od Vas g.Meron da nam kao predsjednik suda odgovorite na naše pismo i da preduzmete mjere kako bi se ova nepravda ispravila!

Bakira Hasečić

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata

Bosna i Hercegovina