Pismo IGK najodgovornijim političkim subjektima Kanade

19. 08. 2018.

Pismo IGK najodgovornijim političkim subjektima Kanade u vezi negiranja genocida u Srebrenici od strane političke pozicije i opozicije entiteta RS

Povodom pokušaja negiranja genocida u Srebrenici odbacivanjem izvještaja Komisije za Srebrenicu iz 2004.
od strane Narodne skupštine entiteta RS (NSRS) i Vlade entiteta RS, te povodom ekstremno nacionalističke kampanje od strane predsjednika entiteta RS Milorada Dodika koja ponovo oživljava propale ideje srpskog ekstremnog nacionalizma putem promovisanja ideje o “Velikoj Srbiji”, sa namjerom, kako sam kaže, da se u isto vrijeme rješavaju problem Kosova, status entiteta RS, kao i život Srba u zemljama u kojima funkcionišu kao nacionalne manjine, Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je poslao pismo kanadskom premijeru Justin Trudeau, ministrici vanjskih poslova Chrystia Freeland, ambasadorici Kanade u BiH sa sjedištem u Budimpešti Isabelle Poupart, prdsjedniku kanadskog Muzeja za ljudska prava Young John i sponzoru rezolucija o genocidu u Srebrenici u Parlamentu Brian Masse.

U pismu koje je potpisao Dr. Emir Ramić, direktor IGK se između ostalog naglašava:

“Podsjćemo vas da je Kanada sa dvije jednoglasno usvojene rezolucije u Parlamentu priznala sudske i naučno istraživačke činjenice o genocidu u Srebrenici. U kanadskom Muzeju za ljudska prava se nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U kanadskom gradu Windsoru je otkriven spomenik žrtvama genocida u Srebrenici. U kanadskim školama se uči o genocidu u Srebrenici. Članovi kanadskog parlamenta su dobili Cvijet Srebrenice, simbol genocida u Srebrenici. To su sasvim dovoljni moralni, ali i politički razlozi da Kanada odmah djeluje kako prema ekstremno nacionalističkoj političkoj poziciji entiteta RS, tako i prema političkoj opoziciji entiteta RS koja podržava opasni ekstremni nacionalizam vladajučeg establišmenta entiteta RS.

Takvo ponašanje političke pozicije i opozicije entiteta RS opasno ugrožava mir i stabilnost, suprotno je temeljnim i univerzalnim ljudskim pravima i slobodama i vrijednostima ljudskog dostojanstva, te zaslužuje hitnu reakciju i osudu do sada inertne međunarodne zajednice. Suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svaku žrtvu ili preživjelog, za svakog čovjeka i svaku civilizaciju rušenje međunarodnog pravnog poretka i brutalno atakovanje na međunarodno pravo, pravdu i istinu. Takvo ponašanje unosi nemir i strah u javni život građana BiH, regije i Evrope. Takvo ponašanje unosi i nemir i strah i među kanadske Bošnjake, od kojih su većina žrtve genocida.

Radi se o najopasnijoj i najekstremnijoj praksi i realizaciji od završetka oružanog djela agresije i genocida u BiH kojom se najopasnije ugrožava stabilnosti države BiH, njen suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodno politički subjektivitet. Ugrožena je i stabilnost regije i Evrope i poniženi svi dosadašnji napori Kanade u vezi bolje budućnosti BiH. Mlade srpske generacije koje nemaju vlastito iskustvo vremena u kome je počinjen genocid su žrtve Dodikovog govora mržnje i manipulacije nekažnjenih ideologa ili podržavalaca genocida i dolaze u priliku da ponove genocid. To se odlučnom akcijom Kanade i međunarodne zajednice mora sprijećiti.

Kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH, Kanada je dužna da konkretnim i odlučnim mjerama odgovori na ove ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti, da Miloradu Dodiku i članovima NS entiteta RS i Vlade entiteta RS zabrani ulazak u Kanadu i sankcioniše eventualnu njihovu imovinu u Kanadi, te da njega i njegovu političku partiju stavi na crnu listu u Kanadi uz prijedlog za isključivanje iz izbornog procesa. Pozivamo Kanadu da zatraži od svih članica Upravnog odbora da se hitno oglase po pitanju ovih opasnih, nacionalističkih prijetnji, te da predloži članicama EU da u procesu otvaranja novih poglavlja za pregovore o priključenju Republike Srbije EU postave uvjet da ta zemlja mora priznati odluke međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici i da ne pregovaraju sa onima koji negiraju odluke međunarodnih sudova, jer ukoliko neko ne poštuju te odluke kako će poštovati druge evropske standarde.

Kanada ima povijesnu dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprostavi negiranju genocida u Srebrenici i najoštrije osudi kontinuitet govora mržnje od strane Dodika i njegovih istomišljenika. Šutnja u ovom odsutnom trenutku od strane Kanade znači podržavanje najopasnije nacionmalističke politike i prakse poslije Drugog svijetskog rata što će imati nesagledive posljedice na samo za BiH i region, već i za Kanadu.