Poricanje genocida u BiH je besmisleno.

iz_skupstine_rs

Dr. Robert Donia: Profesor historije na Univerzitetu Michigen, ekspert za Balkan i 13 puta svjedok haškog Tužiteljstva u slučajevima protiv bivših lidera Srbije i Republike Srpske

Američki historičar Robert J. Donia je iz bogate haške dokumentacije izdvojio dio materijala sa sjednica Skupštine RS-a i uobličio ih u knjigu Iz Skupštine Republike Srpske 1991-1996. koju su zajednički objavili University press iz Sarajeva i Fondacija Istina Pravda Pomirenje iz Tuzle. Ovi dokumenti nisu ništa drugo do podsjećanje na sve ono što je ugrađeno u temelje Republike Srpske – od Bijeljine, Prijedora, Keraterma, Manjače i Trnopolja, preko živih ljudskih buktinja u višegradskoj Pionirskoj ulici, Markala, Kapije, opsade Sarajeva do genocida u Srebrenici

Knjiga “Iz Skupštine Republike Srpske 1991.-1996.”
1. Dragocjeno dokumentirano svedočanstvo o djelovanju tadašnjih protagonista i kreatora agresije na BiH oličeno kroz angažman poslanika Skupštine i čelnika RS-a.
2. Potresno svjedočanstvo o planiranju masovnih zločina, te čitaoca uvodi u mučnu atmosferu u kojoj su tzv. “etničko čišćenje”, odnosno ratni zločini i genocid postali dijelom otvorene skupštinske debate.
3. Historijske činjenice koje nije moguće negirati, niti poricati, te koje je neophodno uvažavati radi izgradnje budućnosti za sve građane i narode BiH.
4. Upozorenje kuda vodi “guranje pod tepih” činjenica i postupaka, a što u biti predstavlja put za generiranje novih konflikata.
5. Svojevrsni “alarm i poziv” da je nužno činiti puno više na sprječavanju i razobličavanju onih koji bi ratne ciljeve i projekte željeli realizirati nekim drugim sredstvima, pledirajući za snažniji angažman akademske zajednice i civilnog društva kada je u pitanju odbrana i promoviranje multikulturnih vrijednosti na kojima počivaju bh. društvo i država.

Poslije čitanja ove knjige poricanje genocida u BiH je potpunosti besmisleno.
 Vise:  Skupština Republike Srpske – bitni momenti i odlomci – Robert Dunia