Povodom terorističkog napada u Quebec

 

30. 01. 2017.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom ubilačkog, terorističkog napada na muslimansku zajednicu u Quebec u toku molitve

Istraživači i aktivisti za ljudska prava i slobode unutar Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada su zaprepašteni na vijest da je muslimanska zajednica Quebeca bila meta ubilačkog i to za vrijeme molitve. Najoštrije osuđujemo ovaj teroristički napad. Žalimo za ubijenima i ranjenim. Naše misli su sa žrtvama i njihovim porodicama. Islam je vjera mira koja od ljudi dobre volje traži jedinstvo u borbi protiv onih koji narušavaju mir i ponižavaju istinu i pravdu. Islam nas uči da svako ko ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio cijeli svijet. Ponovo se pokazalo da terorizam i ekstremizam ne poznaju granice i da je neophodno da se snažno zajednički odupremo ovoj savremenoj pošasti koja ugrožava sigurnost i lјudske živote. Napad je izvršen dan nakon što je kanadski premijer potvrdio spremnost Kanade da prihvati izbjeglice bez obzira na njihovu vjeru, pošto je Bijela kuća donijela odluku u zabrani ulaska u Sjedinjene Američke Države državljanima sedam muslimanskih zemalja.
Sloboda kanadskog društva omogućuju definiranje i slobodno djelovanje kanadskih muslimana. Pred kanadskim muslimanima je novo samoodređenje, vlastita demokratizacija, reorganizacija, edukacija, kolektivna i individualna inicijativa, povezivanje intelektualnih vrijednosti. Kanadski muslimani nisu nikakvo strano tijelo u kanadskom društvenom sistemu, već njegov bitni, razvojni, organski, konstruktivni dio. Zbog toga istovremeno sa otporom prema asimilaciji i posebno svakom vidu ugrožavanja ljudskih prava i sloboda i terorizmu, kanadski muslimani razvijaju potrebu integracije u kanadski društveni sistem, prihvatanjem svih onih vrjednosti koje nisu u suprotnosti sa islamskom tradicijom.
Ovo je teroristički napad na kanadske muslimane, ali i na svakog kanađanina, na kanadski Kultuirni mozaik, na čovjeka, ženu djecu, civilizaciju. Zato pozivamo na solidarnost svih građana Kanade sa kanadskim muslimanima Duboko ožalošćen gubitkom nevinih života poručujemo da je snaga kanadskog Kulturnog mozaika u različitosti, u prihvatanju, poštovanju, priznavanju drugog i drugačijeg, u ljudskoj toleranciji i humanizmu. Kanadski muslimani ostaju ambasadori svoje vjere ali i kanadskog Kulturnog mozaika, njegov kreativnih, sastavni dio. Nijedna osoba ne bi smjela platiti životom zbog boje svojih religijskih uvjerenja.

Institut za istraživanje genocida Kanada