You are currently viewing Predaja svjetlosti sjećanja na genocid

Predaja svjetlosti sjećanja na genocid

Predaja svjetlosti sjećanja na genocid

Bošnjačka zajednica u Kanadi zajedno sa organizacijom  “Kanađani za muzej genocida” pokrenula inicijativu da se genocid nad Bošnjacima izučava u Torontu

Značaj  izučavanje genocida nad Bošnjacima je velik. Tempo života u Kanadi je veoma brz i malo se vremena ima za porodicu. Mnoga naša djeca i ne znaju dovoljno o genocidu koji je počinjen u našoj matici BiH. Ovaj predmet bi pružio idealnu priliku toj djeci da nauče o genocidu koji je počinjen nad nedužnim bošnjačkim narodom. Ovaj predmet bi bio i dio borbe protiv zaborava, za istinu i pravdu, za kažnjavanje zločinaca, za nadoknadu štete žrtvama genocida.

 

Nećemo dozvoliti da se zaboravi genocid

Pregled smjernica za izučavanje genocida nad Bošnjacima

• Dani sjećanja na genocid nad Bošnjacima

• Metodološka načela

• Ciljevi i rezultati učenja

• Praktične obrazovne strategije
Ciljevi i rezultati izučavanja genocida nad Bošnjacima

• Očuvanje uspomena ćrtve genocidana
• Isticanje važnosti sjećanja žrtve
• Genocid nad Bošnjacima bio gubitak za ljudsku civilizaciju
• Razumijevanja historije Bošnjaka i BiH
• Podizanje svijesti o bošnjačkom naslijeđu
• Podizanje svijesti o opasnosti od radikalnih, ekstremističkih pokreta i totalitarnih režima
• Podizanje svijesti o suvremenim oblicima mržnje
• Ukazivanje na druge genocide
• Poštivanja ljudskih prava i sloboda
• Poticanje kritičkog mišljenje o zločinu genocida
• Njegovanje lične odgovornosti kao demokratskih građana Kanade


Praktična i obrazovna strategije izučavanja genocide

. obuka nastavnika za nastavu o genocide

. recitali poezije žrtava, gledanje filmova, posjet izložbama, impresije posjeta učenika autentičnim mjestima genocida ili muzejima.
Svjedoci, iskazi i vizualna povijest genocida nad Bošnjacima

Nastavnici mogu organizirati susrete učenika sa preživjelim žrtvama genocida. Stvarni iskazi su vrlo snažni i mogu doprinijeti dubokom iskustvu učenika. Snimljeni vizualni povijesni iskazi također mogu biti uticajno oruđe za nastavu o genocidu. Nastavnici se mogu koncentrirati na ono što su učenici doznali iz slušanja osobnih priča svjedoka, rođaka, prijatelja i na impresije koje su ponijeli sa sobom slušajući svjedočenja preživjelih.

Posjet autentičnim mjestima, spomenicima i muzejima

Studijska putovanja na autentična mjesta vezana uz genocide u Bosni i Hercegovini, kao što su bivši koncentracioni logori, mogu imati velik učinak na razumijevanje učenika o onome što se dogodilo. Nadalje, razredni posjet muzeju genocida u Potočarima, drugim spomenicima i obrazovnim centrima također može pružiti priliku da učenici shvate i doznaju o toj temi. Putovanja na autentična mjesta i/ili muzeje vezane uz genocid se moraju unaprijed dobro pripremiti, a nastavak aktivnosti i diskusija sa učenicima se posebno preporučuju.

 

Kontakti sa bošnjačkim zajednicama u Kanadi

Nastavnici i učenici mogu kontaktirati članove lokalne bošnjačke zajednice i zatražiti više informacija o različitim aspektima svakodnevnog života i kulture Bošnjaka.

Introspekcija učenika

Pismeni zadaci kao razredna aktivnost mogu potaknuti kreativnost kod učenika, a isto tako i njegovu osobnost, a mogu i stimulirati njegovu intelektualnu znatiželju. Natjecanje u pisanju eseja često se organizira kao poticaj i učenicima i nastavnicima da se usredotoče na teme vezane uz genocid.

Sjećanje na genocid kroz modernu tehnologiju

Upotreba moderne tehnologije može biti vrlo dobro oruđe u njegovanju sjećanja na genocid. Na primjer, organizacija razmjene putem internet foruma među učenicima koji su pročitali iste knjige ili iste tekstove na različitim jezicima o genocidu nad Bošnjacima , ili koordinacija videokonferencija među mladima može uspješno potaći  dijalog o značenju sjećanja na genocide nad Bošnjacima. Nadalje, ta virtualna druženja mogu produbiti učenikovu zahvalnost što pripada međunarodnoj zajednici koja izučava genocid.

 

Istraživački zadaci

Nastavnici i njihovi učenici mogu se uspješno uključiti u mnoge istraživačke projekte o genocidu nad Bošnjacima.

Projekti društvenih aktivnosti

Prijedlozi za društvene aktivnosti uključuju: postavljanje postera koji su posvećeni sjećanju na genocide nad Bošnjacima na stanicama Torontskog javnog prijevoza; prepoznavanje mjesta odakle se vršio genocid, zamolba da lokalna vlast surađuje sa školom u postavljanju malih spomenika genocide nad Bošnjacima. Kampanje za sjećanje na genocide u organizacijama učeničkih saveza,  pokreti mladih, vjerske kongregacije ili sadnja parka za sjećanje na genocide, opcije su koje nastavnici mogu dalje razvijati.

 

Predaja svjetlosti sjećanja

Kroz nekoliko slijedećih godina, bit će sve manje svjedoka koji će moći ispričati osobne priče i sjećanja o tome što se događalo tijekom genocida nad Bošnjacima. Kad i posljednji preživjeli preda svoju baštinu, nastavnici će zajedno s učenicima sagraditi most sjećanja za buduća pokoljenja kako bi osigurali da lekcije genocida nikad ne budu zaboravljene.