Protestno pismo Kolumbija univerzitetu

John H. Coatsworth, Ph.D.

Dekan, Škola za međunarodne i javne poslove

Kolumbija univerzitet u Njujorku

 

Timothy Frye , Ph.D.

Direktor, Institut Hariman

John H. Coatsworth, Ph.D.

Dekan, Škola za međunarodne i javne poslove

Kolumbija univerzitet u Njujorku

 

Timothy Frye , Ph.D.

Direktor, Institut Hariman

Profesor post-sovjetske spoljne politike na Kolumbija univerzitetu

 

Poštovani dr. Coatsworth i dr. Frye:

Pišemo vam u ime 300,000 Bošnjaka u SAD i 50,000 u Kanadi da protestujemo planirani program u organizaciji Hariman Instituta i Škole za međunarodne i javne poslove na Kolumbija univerzitetu 25. oktobra, 2011 godine u kojem će glavni gost biti Milorad Dodik, predsjednik Republike Sprske (RS).

Milorad Dodik negira geocid nad Bošnjacima i neumorno promovira etničke podjele u Bosni i Hercegovini (BiH). U aprilu 2010. Dodik je dao intervju beogradskom listu “Večernje novosti”, u kojem otvoreno navodi da “bosanski Srbi nikada neće prihvatiti da pokolj 8000 muslimana (Bosnjaka) u Srebrenici 1995. godine je genocid. Dodik je dalje rekao da “Mi ne možemo i nikada nećemo prihvatiti taj događaj kao genocid.” Negiranjem genocida, Dodik aktivno radi protiv mira i procesa pomirenja u BiH. Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) presudili su da ono što se dogodilo u Srebrenici je genocid. Pored toga, američki Kongres donio je HR199, koji definira taj zločin kao genocid.

Dodikova moralno prekorljiva retorika o Srebrenici i njegov opstrukcioni odnos prema Bosni kao jedinstvenoj državi ugrožava mir, stabilnost i prosperitet, ne samo u BiH, nego i cijeloj jugoistočnoj Evropi. Dodik aktivno podržava odbranu Ratka Mladića, optuženog ratnog zločinca trenutno u Haagu za opsadu Sarajeva i genocid u Srebrenici. Dodik uporno insistira da ne postoji odgovornosti Srba za ratne zločine koje su počinili – Srbi tokom agresije na BiH, u ranim 1990-ih. Pored toga, Dodik radi na potkopavanju autoriteta i pravilnog funkcioniranja nacionalnih instuicija, uključujući i Suda BiH, odgovornim za progon ratnih zločina.

Dodik nastavlja predstavljati opasnost zemlji sa cijem ilegalne secesije Republike Srpske, što može obnoviti nasilje u društvu još uvijek duboko traumatiziranom ratom.

Na kraju, iste stranke pod Dodikovim vodstvom u Republici Srpskoj, koje su tada bile odgovorne za namjerno uništavanje Bosne i Hercegovine, i koje su tada nagrađene u Dejtonskom sporazumu s teritorijalnim i političkim ustupcima stečenim kroz genocidno nasilje, sada aktivno rade na oslabljenju reintegracije u zemlji kao jedinstvene, suverene države. Mi ovim prismom izrazavamo protest da Kolumbija Univerzitet pruži legitimnu platformu izlaganju Milorada Dodika i trazimo da njegov poziv bude povučen.

 

Potpisnici:

Mr. Haris Alibašić, predsjednik

Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

www.bosniak.org

 

Ajla Delkić, izvršni director

Bošnjacko-američko savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu

www.baacbh.org

 

Prof. Emir Ramić, predsjednik

Institut za istraživanje genocida, Kanada (IRGC)

http://www.instituteforgenocide.ca/

 

Sanja Seferovic-Drnovšek J.D, MEd, director

Bosansko-Američki Institut za istraživanje genocida i edukaciju

www.baginst.org