Rehabilitacija četnika i tužba BiH protiv Srbije

igk slika

Ako Srbi imaju pravo na rehabilitaciju zločinačke ideje i njenih sljedbenika, Bošnjaci i svi bosanskohercegovački antifašisti imaju pravo, obavezu i dužnost da obnove tužbu za agresiju i genocid protiv Srbije

Na strateški važna pitanja za budućnost BiH, Balkana, Evrope i svijeta: ko je odgovoran za masovne grobnice na kojima je podignuta genocidna tvorevina na pola teritorije nezavisne, samostalne, suverene i jedinstvene države BiH i kada će odgovarati nekažnjeni zločinci za agresiju i genocid u BiH se ne može odgovarati rehabilitacijom četničke fašističke ideje i prakse. Umjesto odgovora na naznačena strateška pitanja rehabilitirani četnički zločinci nadahnuče nove zločince za novu agresiju i genocid

Rahabilitacija četničkog pokreta, jedne od najzločinačkijih vojnih organizacija u Drugom svjetskom ratu i rehabilitacija njegovog vođe Draže Mihailovića jednog od najvećih ratnih zločinaca je dokaz da je četnički neofašizam doveo do najvećeg zločina u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata – genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, „zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija“ 1995, dokaz da u Srbiji se i dalje nisu odrekli fašističke agresivno genocidne ideologije i politike i dokaz neophodnosti revizije tužbe BiH za agresiju i genocid protiv Srbije.

Rehabilitacija Mihailovića je još jedan u nizu dokaza da je kraj Drugog svjetskog rata bio samo vojna pobjeda. Pobijeđene su bile samo fašističke države i njihove vojske. Ali nije bio pobijeđen fašizam kao povijesna praksa, politička metoda, ideološka mreža i misaoni obrazac. Fašizam je preživio i sada se vraća tamo gdje je bio pobijeđen. Četništvo se uz blagoslov i podršku srpske pravoslavne crkve, srpskih akademskih i književnih krugova nakon zadnjeg genocida nad Bošnjacima, prenijelo u 21. stoljeće. Tako pripadnici četničke zločinačke ideologije, kao represivne snage srpskog nacionalnog pokreta i danas, jednom nedeljno, vrše represiju nad svim protivnicima velikosrpske politike u Prijedoru, paradom kroz grad, gradu u kome je izvršen genocid, gradu u kome se do sada izbrisalo iz popisnog spiska više od 7000 Bošnjaka.

Zamaskirano velikosrpskom ideologijom, četništvo predstavlja savremeni neofašizmom koji nastoji falsificirati povjesne činjenice povezane sa genocidom, masovnim zločinima i teškim povredama ljudskih prava. Zastupnici te ideologije negiraju odgovornost države Srbije i njenih institucija za širenje jezika mržnje i negiranje agresije i genocida u BiH. Historijska je istina da su oni kolaborirali s okupatorom. Istina je da su na cijelom teritoriju gdje su postojali počinili ogromne zločine pogotovo nad pripadnicima muslimanske vjere. Ti zločini su historijska istina i mrlja na časti svih Srba.

Internacionalne pravne institucije i inicijative naučnika dokazuju da postoji velika odgovornost četnika za agresiju protiv ideje zajedničkog života u BiH, odnosno za agresiju i genocid na Ideju Bosne i Bosanski duh. Historijska i naučno istraživačka istina, zasnovana na brojnoj dokumentacionoj građi u mnogim svijetskim naučnim arhivama, jasno potvrđuje da je četnički pokret Draže Mihailovića fašističkog, zločinačkog, genocidnog karaktera. Četnički pokret je politički i vojno sarađivao sa fašističkim okupatorom. Četnici su, po naređenjima i direktivama Mihailovića u toku čitavog rata Drugog svijetskog rata, ali i tokom nedavne agresije i genocida na BiH izvršili brojne zločine.

Svjesno falsifikujući historijske činjenice u Srbiji su zakonskim mjerama izjednačeni fašisti sa antifašistima, čime je ponovo došla do izražaja obmana domaće i svjetske javnosti i izdaja vlastitog naroda, na čijim je pozicijama bio i ostao četnički pokret Draže Mihailovića. Rehabilitacija Draže Mihailovića je zločinački čin, sa dalekosežnim posljedicama. Tim zločinačkim činom rehabilitiran je neofašizam, izvršen zločin nad istinom i pravdom, ponižen ne samo internacionalni antifašistički pokret, nego i UN, Evropska unija i sve internacionalne institucije zasnovane na ljudskim pravima i slobodama. Ovaj zločinački čin, 70 godina poslije vojne pobjede nad fašizmom i 20 godina poslije genocida u Srebrenici, je rezultat nacionalističke opcije koja još vlada u Srbiji. To znači da se Srbi i dalje nisu odrekli nacionalističke, fašističke opcije i osvajačkih ciljeva prema BiH, posebno prema Bošnjacima. To znači da Srbi i dalje misle da su Bošnjaci Srbi islamske vjeroispovijesti ili su izdajnici pradjedovske vjere. Dokumenti koji to potvrđuju nalaze se u svim većim svjetskim arhivama. Cilj pobornika povijesnog revizionizma koji žele u zločinu izjednačiti antifašizam i fašizam je izjednačavanje krivice za agresiju i genocid u BiH. Rehabilitacija Draže Mihailoviće je rehabilitacija srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse koja ima svoj kontinuitet punih 200 godina i na čijim je osnovama na kraju XX stoljeća ponovo u BiH izvršena agresija i genocid.

Ako je politička praksa takva da se rehabilituje jedan od najvećih ratnih zločinaca u Drugom svjetskom ratu, ako se četnička idelologija zla boji istine i pravde, a hrani propagandom i lažima onda, Bošnjaci, prijatelji države BiH, ali i svi svjetski antifašisti trebaju biti oprezani, trebaju biti ponovo ujedinjeni u borbi protiv još nepobjeđene ideologije zla. U BiH ta opreznost i na njoj zasnovana ujedinjena akcija prije svega znaći pobjedu istine i pravde oličene u potpunom anuliranju svih rezultata agresije i genocida, usvajanju zakonskih propisa kojima će se zabraniti fašizam i priznavanju i pokajanju za zločine i nadokandi materjalne štete za fizičku i duhovnu bol žrtvama. Polazeći od historijske činjenice da su najveći zločini četnika izvršeni na tlu BiH, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u nedavnoj agresiji i genocidu, polazeći od antihumanog, anticivilizacijskog postupka srpskog pravosuđa koji strašno ponižava antifašizam, istinu, pravdu, žrtve, Bošnjaci moraju odgovoriti obnovom tužbe za agresiju i genocid protiv Srbije. Kako god Srbi sebi uzimaju pravo da rehabilitiraju zločinca i njegovo djelo počinjeno nad Bošnjacima, Bošnjaci imaju pravo da obnove tužbu, i na novim dokazima koji definitivno postoje, sudski anuliraju nepravedno legalizovane rezultate agresije i genocida.

Emir Ramić
Institut za istraživanje genocida, Kanada