Saopćenje zbog diskriminacije u obrazovanju

100_Stop_1_Diskrimnaciji_sada

Saopćenje sjevernoameričkih Bošnjaka po pitanju diskriminacije u obrazovnom sistemu i negiranju bosanskog jezika


U ime preživjelih žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima koji se trenutno nalaze u Sjevernoj Americi povodom početka nove školske godine još jednom želimo upozoriti bosanskohercegovačku, američku i kanadsku javnost da su u državi Bosni i Hercegovini, 20 godina poslije potpisivanja dejtonskog mirovnog sporazuma i dalje ugrožena osnovna ljudska prava i slobode. Gaženje osnovnih ljudskih prava i sloboda je posebno evidentno u diskriminaciji u obrazovanje, nepriznavanje bosanskog jezika.

 

Nezamislivo je da u 21. vijeku djeca uče u etnički podijeljenim školama, nezamislivo je da u eri zaštite ljudskih prava i sloboda u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, napravljenom legalizacijom rezultata največeg zločina poslije holokausta u Evropi, i dalje vlada potpuna dominacija srpske većinske etničke i vjerske grupe nad bošnjačkom i hrvatskom povratničkom zajednicom. Nezamisliva srpsko, etničko vjerska dominacija posebno je izražena u pripremi sadržaja i realizaciji obrazovnih programa u kojima se ne priznaje bosanski jezik kao jezik Bošnjaka i svih onih koji ga pod tim imenom osjećaju svojim. Time se negira bošnjački nacionalna pripadnost i blokira povratak Bošnjaka i Hrvata u manji entitet, što je nastavak zločina agresije i genocida dugim sredstvima, što je nastavak brutalnog ugrožavanja suvereniteta, integriteta i državnosti Bosne i Hercegovine. Zato je ignorisanje diskriminacije u obrazovanju od strane aktuelnog političkog establišmenta u Bosni i Hergevini sramotno. Isto tako pasivnost međunarodne zajednice u slućaju teškog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda u državi koja je od strane te međunarodne zajednice u Dejtonu prodokavana nemogučom za funkcionisanje, je u najmanju ruku nemoralno.
U ime sjevernoameričkih Bošnjaka pozivamo građane Bosne i Hercegovine da na predstoječim oktobarskim izborima svoj glas daju onima koji će se stvarno boriti i izboriti za zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda na čitavoj teritoriji države Bosne i Hercegovine, posebno onima koji u svojim političkim programima garantuju rad za obrazovanje bez diskriminacije. Pozivamo međunarodnu zajednicu, posebno američku i kanadsku, da dignu svoj glas protiv sve jačeg ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini. Samo u slućaju potpune zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda, posebno u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, se stvarju realni uslovi za opstanak bošnjačkih i hrvatskih povratničkih zajednica i opstanak nove generacije na području tog entiteta. A to je uslov jačanja države Bosne i Hercegovine i njenog civilnog društva.

Vise: Saopćenje IGK i KBSA 9.3.14

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Institut za istraživanje genocida, Kanada

380_StopDiscrimination12a