Saopćenje povodom antibosanskog djelovanja Nikolića

 

19. 01. 2017.

Saopćenje povodom antibosanskog djelovanja predsjednika Republike Srbije Tomoslava Nikolića

Posljedni susret predsjednika Republike Srbije gospodina Tomislava Nikolića i osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajšnika predstavlja vrhunac kontinuiranog ponižavanja države BiH od strane predsjednika Srbije, jer se isti susreo sa ratnim zločincem kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio na dvadeset godina zatvora zbog krivičnih djela počinjenih na prostoru BiH, deportacije, prisilnog preseljenja i progona nesrpskog civilnog stanovništva kao zločina protiv čovječnosti. Krajišnik je bio član udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio da se putem protjerivanja nesrpskog stanovništva promjeni etnički sastav djela BiH pod srpskom kontrolom. Po izricanju pravnosnažne presude, prebačen je u zatvor u Velikoj Britaniji, odakle je nakon isteka dvije trećine kazne pušten na slobodu 2013. godine, kada mu je u organizaciji opštinskih vlasti priređen svečani doček na Palama. Doćekom zločinca kao heroja politički establišment manjeg entiteta ali i Republika Srbija nastavljaju proces dehumanizacije žrtava agresije i genocida.

Doprinos osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajšnika udruženom zločinačkom poduhvatu ogledao se, po navodima prvostepene presude MKSJ, u „pomaganju uspostavljanja i održavanju stranačkih i državnih struktura Srpske demokratske stranke kao instrumenata počinjenja zločina“. Na osnovu dokaza predočenih tokom dvoipogodišnjeg trajanja procesa, sudije su zaključile da je on imao namjeru da u djelo sprovede „masovno protjerivanje civila“, te da je „prihvatao da će mnogi Muslimani i Hrvati svih uzrasta platiti visoku cjenu“ za „ostvarenje srpske dominacije i održive državnosti“. S tim u vezi očigledno je postojanje dokaza o genocidnoj namjeri srpskog rukovodstva za formiranje jedinstvene srpske države koji su, pored ostalog, sadržani u iskazima najviših zvaničnika koji su neposredno radili na tom zajedničkom udruženom zločinačkom poduhvatu genocidnog karaktera, u kome je usuđeni ratni zločinac Momčilo Krajšnik igrao jednu od liderskih uloga. David Harland je “u brojnim prilikama svjedočio da su članovi rukovodstava bosanskih Srba izražavali spremnost da ostvare deklarisani cilj, formiranje jedinstvene srpske države, po svaku cijenu”.

Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić morao je biti svjestan ove činjenice i u cilju poštivanja države BiH i izjava njegovih da poštuje nezavinsost i suverenost države BiH nije se smio sastati sa osuđenim ratnim zločincem. Navedeni susret je demantovao ranije njegove izjave u vezi poštivanja države BiH, čime je samo pokazao nastavak licemjerne politike Srbije prema BiH. Politike koja je uzrokovala agresiju i genocid u BiH kao rezultat kolektivne velikosrpske ideologije, politike i prakse uništenja Bošnjaka i BiH. Sva raspoloživa relevantna dokumenta i naučne činjenice nesumnjivo dokazuju i potvrđuju da je paradržavna tvorevina Republika Srpska rezultat genocida države Savezne republike Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, nastala na teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, posebno na zločinu genocida, označena, omeđena i prekrivena brojnim masovnim i pojedinačnim grobnicama. U tome je jednu od liderskih uloga imao ratni zločinac Momšilo Krašnik. Na ovaj način Tomislav Nikolić je prekršio sve norme međunarodnog prava koje reguliraju odnose između država, u kome se veličanje zločina i naradbodavaca tih zločina nedopustvo i krajnje opasno po stabilnost u regionu.

Srbija, koja je Presudom Međunarodnog suda pravde iz 2007. presuđena da je jedina država u Evropi koja je nakon Drugog svjetskog rata prekršila Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida mora biti svjesna te činjenice, i njen odnos bi morao biti usmjeren ka politici priznanja zločina genocida, a ne veličana zločinačke politike, kao što je sad to uradila putem svog predsjednika. Navedni susret je duboko povrijedio porodice čiji su najmiliji ubijeni u agresiji i genocidu, ali istovremeno po ko zna koji put pokazao da Srbija nije odustala od veličanja politike koja je odgovorna za teške zločine, što su utvrdili domaći i međunarodni sudovi.

Tomislav Nikolić dolaskom na proslavu 9. januara i prijemom ratnog zločinca Momčila Krajšnika otvoreno ne poštuje suverenitet i nezavisnost države BiH i odluke njenih legalnih državnih organa. On direktno i flagrantno učestvuje u kršenju konačne i obavezujuće odluke legalnog i legitimnog Ustavnog suda države BiH. Ovakvim neljudskim, nediplomatskim ponašanjem on uvodi novu i veoma opasnu praksu u međudržavnim odnosima u jugoistočnoj Evropi, čime se izlaže brojnim problemima i opasnostima u budućnosti. On intezivira opasnu politiku negiranja historijske i pravne činjenice da je entitet administrativno-teritorijalna jedinica unutar nedjeljive države BiH koji kao takav egzistira tek od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i kao takav nema i ne može imati nikakav kontinuitet.

Ponašanje Tomislava Nikolića je primjer kontinuiranog i agresivnog kidisanja na BiH. Ali on i svi drugi nosioci antibosanskog djelovanja moraju znati da je BiH ostala državna i jedinstvena zajednica kroz dugu svoju povijest, cjelovita kao teritorij i jedinstvena kao historijsko trajanje. Za razliku od Srbije, BiH je imala najdublju državnu i društvenu slobodu zahvaljujući svome historijskom trajanju. Prošlo je vrijeme velikosrpske nadmoćnosti i nametanja “istina” koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži.

Tomislav Nikolić ostaje lider velikosrpske hegemonijske naracija u sklopu projekta “sve srpsko u jednoj državi”. Pozivamo demokratske snage u Srbiji da pruže snažan otpor nacionalističkom ludilu u kojem prednjači Tomislav Nikolić. Zvaničnici Srbije imaju obavezu da čuvaju mir, a ne da pozivaju na nova stradanja i katastrofalne ishode koje bismo teško prebrodili.

Pravedni mir zasnovan na institucionalizaciji kulture pamćenja i istini i pravdi i insistiranje na njemu nema alternative. Zalaganje za mir, istinu, pravdu, ljudska prava i slobode ostaju naše aktivnosti u kojima definitivno nećemo računati na one koji ponižavaju državu BiH. Mlade generacije ćemo učiti o vrijednostima mira, vrijednostima kulture sjećanja, vrijednostima istine i pravde, vrijednostima Ideje Bosne i Bosanskog duha, ali i o kontinuiranoj antibosanskoj kampanji u kojoj Tomislav Nikolić igra jednu od liderskih uloga. Odavanjem državnih počasti i susretima najviših državnih zvaničnika sa osuđenim ratnim zločincima, podržavanjem antibosanske kampanje političkog establišmenta manjeg entiteta institucije Srbije opstruiraju proces suočavanja sa uzrocima i posledicama agresije i genocida na BiH, opstruiraju proces istine i pravde, vrijeđaju dostojanstvo žrtava i ugrožavaju mir u regionu, Evropi i svijetu. Istina se mora zaštititi i braniti od onih koji bi da uspostave svoju paralelnu istinu utemeljenu na lažima.

Institut za istraživanje genocida, Kanada
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike