“Sedmica sjećanja na Srebrenicu”

Renomirani gosti: gospodin Miro Lazović bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, prof. dr. Ivo Komšić, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, bivši gradonačelnik grada Srajeva, prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod, akademik Smail Čekić, jedan od najistaknutijih istraživača genocida u Bosni i Hercegovini, gospodin Salih Brkić, istaknuti autor i reporter, na komemoraciji: “Sedmica sjećanja na Srebrenicu” u američkom gradu Richmondu u povodu 22. godišnjice od Genocida u Srebrenici, u znak zahvalnosti američkim i kanadskim zakonodavnim i izvršnim organima na usvajanju više rezolucija o Genocidu u Srebrenici, u znak zahvalnosti Kanadskom muzeju za ljudska prava na stalnoj izložbi o genocidu u Srebrenici, u znak zahvalnosti kanadskom gradu Windsoru na spomen obilježju žrtvama genocida i u znak zahvalnosti američkim i kanadskim gradovima na kontinuiranom obilježavanju 11. jula kao Dana sječanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Povodom 22. godišnjice od Genocida u Srebrenici, Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} organizuju:

“Sedmica sjećanja na Srebrenicu”

Cilj projekta je podizanje svijesti šire američke i kanadske javnosti o najgorem obliku genocida u Evropi od Drugog svjetskog rata koji se dogodio u Srebrenici, u tzv. prvoj UN “zaštićenoj zoni”, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini (1992-1995). Cilj projekta je i zahvala američkim i kanadskim zakonodavnim i izvršnim organima na usvajanju više rezolucija o Genocidu u Srebrenici.

IGK i KBSA će organizirati nekoliko manifestacija nakon kojih će biti upriličene i diskusije.

* 4. – 11. juli 2017. Muzej Holokausta Richmond, SAD

Izložba fotografija o genocidu u Bosni i Hercegovini autora SALIHA BRKIĆA.

*10. juli 2017. Bosansko američka asocijacija
Promocija knjige “Dejtonski mirovni sporazum – legalizacija genocida u Republici Bosni i Hercegovini”, autora akademika SMAILA ČEKIĆA. Glavni promotor akademik. EMIR RAMIĆ. O izvanredno važnom radu akademika SMAILA ČEKIĆA pored promotora govoriće prof. dr. SENADIN LAVIĆ, prof. dr. IVO KOMŠIĆ, gospodin MIRO LAZOVIĆ, SENADA CVRK PARGAN.

*11. juli 2017. Muzej Holokausta Richmond

Uvodničar – ELDIN ELEZOVIĆ, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.
1. Predavanje ” Genocid u sigurnoj zoni UN-a, jula 1995.” Predavač: Akademik SMAIL ČEKIĆ; vrijeme 9:30 – 10:30. Poslije predavanja diskusija sa predavačem i gostima.
2. Projekcija filmova SALIH BRKIĆA (vrijeme 10:30 – 11:30 Poslije projekcije filmova diskusija sa autorom i gostima.
3. Obračanje Ambasadora BiH u Vašingtonu NJ. E. HARIS HRLE
4. Obračanje demokratskog kandidata za 77. Kongres distrikt ELEEN BEDELL

5. Bosansko američka asocijacija

Panel diskusija na temu: “Uloga dijaspore u institucionalizaciji kulture pamćenja o genocidu u Bosni i Hercegovini kao bitnom faktoru bolje evropske budućnosti Bosne i Hercegovine. Moderator Akademik EMIR RAMIĆ. Učesnici: akademik SMAIL ČEKIĆ, prof. dr. SENADIN LAVIĆ, prof. dr. IVO KOMŠIĆ, gospodin MIRO LAZOVIĆ, gospodin SALIH BRKIĆ, dr. SABAHUDIN ČEMAN, prof. dr. HARIS ALIBAŠIĆ profesor SEMIR ĐULIĆ, gospodin ELDIN ELEZOVIĆ. Na kraju Panel diskusije biće pročitani zaključci.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija broj 819 usvojenom 16. aprila 1993. određeno da Srebrenica, “zaštićena zona” Ujedinjenih nacija, bude branjena od strane država članica Ujedinjenih nacija koristeći “sva potrebna sredstva, uključujući i upotrebu sile”. Ipak, od 11. do 16. jula 1995. godine, odredi smrti Radovana Karadžića i Ratka Mladića pogubili su 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Desetine hiljada žena i djeca prisilno je deportovano. Porodice i zajednice su devastirane. Ujedinjene nacije nisu spriječile genocid uprkos obavezi da zaštite civilno stanovništvo Srebrenice. “Zaštićena zona” UN-a, Srebrenica se pretvorila u najmračniji čas Ujedinjenih nacija. U svom izvještaju o padu Srebrenice, koji je podnesen 2000. godine, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan navodi da “greškom, pogrešnom procjenom i nemogućnošću da se prepozna obim zla s kojim su suočene, Ujedinjene nacije nisu učinile svoj dio posla kako bi pomogle da se spasi narod Srebrenice“. Najbolji način da odamo počast žrtvama genocida u Srebrenici je da se nauče lekcije neuspjeha Ujedinjenih nacija, te da se nikada više ne počine iste greške. Ova godišnjica je prilika da podignemo svijest šire američke i kanadske javnosti o tragediji i patnji žrtava genocida, te da se sjetimo svih onih koji danas više nisu s nama uslijed politika etničkog čišćenja i genocida.

Svi navedeni događaji su besplatni.