You are currently viewing Sjećaš li se stratišta Godinjske Bare u Trnovu? Da se nikada ne zaboravi!

Sjećaš li se stratišta Godinjske Bare u Trnovu? Da se nikada ne zaboravi!

 

Sjećaš li se stratišta Godinjske Bare u Trnovu? Da se nikada ne zaboravi!
Sve dok se oni negiraju genocid mi ćemo ih tući naučnom i sudskom istinom
Agresija na BiH imala je dva ključna cilja, koja su u svojoj realizaciji išla uporedo; zauzimanje teritorije i etničko čišćenje zauzete teritorije. Ti ciljevi su se realizirali na krajnje brutalan genocidni način. Po svim međunarodnim normama i konvencijama genocidni zločin na stratištu Godinjske Bare u Trnovu je usmjeren kako protiv javnog morala tako i protiv niza vrijednosti koje se smatraju temeljnim dostignućima čovječanstva kao cjeline, gdje se posebno ističu ljudska prava koja su garantovana Poveljom UN-a, Međunarodnim pravom ljudskih prava, konvencijama, protokolima i čitavim sistemom međunarodnopravnih propisa savremenog doba. Kršenjem ljudskih prava, prije svega prava na život i fizički integritet, zdravlje i ljudsko dostojanstvo, na najgrublji način krše se osnovni principi humanosti.
Na stratištu Godinjske Bare u Trnovu su pripadnici zloglasne srpske jedinice “Škorpioni” prije 24 godine na najbrutalniji način, pucnjima s leđa, ubili šetoricu Bošnjaka iz Srebrenice. Najmlađi je imao 16, a najstariji 36 godina. Ni nakon 24 godine na tom stratištu nema spomen-obilježja.
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} smatra nedopustivim, neljudskim i dehumanizirajućim da još uvijek ne postoji spomen-obilježje ubijenim Srebreničanima. To mjesto treba biti opomena na zločin koji se nikad ne smije zaboraviti. Preživjele žrtve i njihove porodice i poslije 24 godine tragaju za istinom i pravdom. IGK će nastaviti davati svoj doprinos da se ovaj strašni zločin ne zaboravi, da se mjesto zločina adekvatno obilježi i da porodice žrtava dođu do istine i pravde.
Stratištu Godinjske Bare u Trnovu treba da postane trajno datumsko obilježje kao izraz najrigidnijeg fašističkog aparthejda te da se institucionalizira i postane dio institucionalnog pamćenja u borbe protiv najmorbidnije dehumanizacije, segregacije i aparthejda, te zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.
Šestoricu Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima s leđa, ubili su pripadnici srpske jedinice “Škorpioni” u julu 1995. godine u Trnovu. Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25). Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici “Škorpiona” su snimili kamerom. Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, snimak strijeljanja je objavljen, nakon čega je obišao svijet. Za zločin u Trnovu osuđeni su 2007. godine komandant jedinice Slobodan Medić te Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, osuđen je na 13 godina, a Aleksandar Medić osuđen je na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća u Srbiji, nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}