PAŽNJA AKCIJA Sutorina pripada BiH

30sc51i

PAŽNJA – AKCIJA: Sutorina pripada BiH

Pozivamo bosanskohercegovačku dijasporu da pomogne u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH, da Sutorinu vrati BiH

IGK i KBSA su 9. oktobra, u zajedničkom otvorenom pismu Predsjedništvu BiH, upozorili da je Sutorina povjesni dio državnog bosanskohercegovačkog teritorija, te da je ilegalnim usmenim internim dogovorom nekadašnjih visokih komunističkih funkcionera Đure Pucara i Blaže Jovanovića 1947. godine ustupljena Crnoj Gori u zamjenu za lovište u dolini Sutjeske kod Foče. Podsječam da je na sjednici Berlinskog kongresa 1878 godine Sutorina verifikovana kao dio BiH i drugi izlaz na more te je sve do 1947 godine u svim geografskim mapama Sutorina pripadala našoj domovini. Tek 1948. se pojavljuju prve karte koje Sutorinu ucrtavaju unutar Crne Gore. Ni jedan argument ne vidim da naši političari daju Crnoj Gori nešto što i Crnogorci znaju da nije njihovo. Svaki potpis naših političara da se odreknu Sutorine bio bi veleizdaja naroda i države.  Međunarodna arbitražna komisija treba pregledati svu dokumentaciju i utvrditi istinu o Sutorinu kao bosanskohercegovačkom teritoriju. Dotle prijedlozi i odluke o potpisivanju međudržavnih granica sa susjednom državom Crnom Gorom se moraju zaustaviti  kako se ne bi nanijela šteta teritorijalnom integritetu BiH. Dokaz o vlasništvu Sutorine jako puno govori i činjenica, da Crna Gora cijelo vrijeme pregovora, ne iznosi nikakav pokušaj da Sutorinu argumentovano zadrži unutar svojih granica. Iako Crna Gora nad Sutorinom već decenijama ima posjedovno, BiH ima vlasničko pravo. Samim gubitkom Sutorine, naša država gubi izlaz na otvoreno more.  Sutorina ne pripada samo ministrima, da bi oni mogli odlučivati o sudbini ovog područja, narod je taj koji ima odluku u svojim rukama. Mora se zaustaviti narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Politički faktori BiH se konačno trebaju početi ponašati patriotski i zaštitnički prema državi BiH. Nadajmo se da će u narednom periodu i danima koji dolaze, politika BiH reagovati u skladu s patriotizmom prema državi te osporiti pokušaj prodaje i izdaje države i njenog teritorija. Sutorina je dio BiH i to treba ostati zauvijek.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} u saradnji sa Institutom za istraživanje genocida, Kanada {IGK}, te uz podršku američkih i kanadskih organizacija i intelektualaca javno upozorava sve političke subjekte u državi Bosni i Hercegovini, a posebno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da je Sutorina dio državnog bosanskohercegovačkog teritorija, te da niko nema pravo na potpisivanje dokumenata u ime bosanskohercegovačke države i njenih građana, koji utiču na njen teritorijalni integritet, suverenitet, političku nezavisnost i internacionalni subjektivitet.

Vise: http://instituteforgenocide.org/?p=8794&lang=bs

Poziv na akciju Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike

Institut za istraživanje genocida Kanada vas poziva da učestvujete u akciji nacionalne organizacije Sjevernoameričkih Bošnjaka Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.Potpišite Peticiju Parlamentu BiH da se Sutorina vrati BiH. Peticiju možete naći i POTPISATI tako sto ćete kliknuti na link https://www.change.org/p/parlament-bosne-i-hercegovine-vratite-sutorinu-bosni-i-hercegovini, a zatim pozvati sve prijatelje i patriote Bosne i Hercegovine da urade isto.

Bošnjaci, državljani BiH i Crne Gore, koji žive u državama Europe i Sjeverne Amerike, koji su ujedno predstavnici bošnjačkih i bosanskih organizacija, prate dešavanja oko pitanja Sutorine, posebno istupanja političara i članova akademske zajednice, te se tim povodom oglašavaju saopćenjem za javnost.

Vise: http://instituteforgenocide.org/?p=9398&lang=bs

SUTORINA – UZURPIRANI GEOGRAFSKI TERITORIJ  BOSNE I HERCEGOVINE

Prof. dr. Mutiz Spahić, član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada i direktor Udruženja geografa BiH

Vise: http://instituteforgenocide.org/?p=9422&lang=bs