U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i BiH na zgradi Skupštine grada podignuta zastava BiH

09. 07. 2018.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada

Hamilton, Kanada: U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i BiH na zgradi Skupštine grada podignuta zastava BiH

23. godišnjica od genocida u Srebrenici u okviru sedmice kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i BiH, koja se svake godine održava u Kanadi, je počela instalacijom Srebreničkog cvijeta u Torontu u petak 06. 07. 2108. Instalirani Cvijet Srebrenice podsjeća građane Toronta i Kanade na najveće stradanje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, srebrenički genocid, ali i opominje na neophodnost borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi, te borbe protiv negiranja ovog genocida.

Aktivnosti su nastavljene centralnom komemoracijom u Hamiltonu u nedelju 08. 07. 2018. sa koje je poslana poruka:

“Kazna za zločince i pravda za žrtve je trajan zadatak i obaveza, kako se genocid više nikada i nigdje ne bi ponovio. U godini kada se navršava 23 godine od genocida u Srebrenici ukazujemo na neophodnost prevladavanja kulture nekažnjivosti, te na neophodnost sprečavanja negiranja genocida u Srebrenici, koji je potvrđen pravosnažnim sudskim odlukama, kao i na spoznaju da je njegovo priznanje prvi korak na putu do pomirenja. Kultura sjećanja na žrtve genocida je od egzistencijalne važnost. Genocid u Srebrenici nije samo pitanje BiH, nego i cijelog svijeta. Važno je ukazati na potrebu memorijalizacije genocida i kolektivnog sjećanja. Kroz memorijalizaciju genocida i kolektivno sjećanje radimo na historijskom pamćenju, kao bitnom faktoru otpora fašizmu, destrukciji i agresiji. Čuvajući uspomene na genocid u Srebrenici i BiH, danas snažno afirmišemo univerzalne vrijednosti: bogatstvo različitosti, antifašizam, svetost mira i razvijamo aktivizam i internacionalno suprostavljanje nepravdama i svim devijacijama vremena u kome živimo. Čuvajući uspomene na genocid u Srebrenici i BiH sprječavamo buduće genocide u vremenu kada se širom svijeta dešavaju brojni zločini”.

Povodom 23. godišnjice genocida u „zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenica, gradonačelnik grada Hamiltona, Fred Eisenberger na prijedlog članice Skupštine grada Maria Pearson je proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Na elektronskom panou je napisano: “11 juli Dan sjećanja na Srebrenički genocid u Hamiltonu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici”. U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici odlukom gradonačelnika na jarbol ispred zgrade Skupštine grada je podignuta bosanska zastava. Istovremeno veliki elektronski simbol grada Hamiltona je u bjeloj i zelenoj boji, simbolišući Cvijeta Srebrenice.

Sponzor prve i druge rezolucije o genocidu u Srebrenici koje su 2010. i 2015. usvojene u parlamentu Kanade, sponzor Svjetskog dana bijelih traka u Kanadi, član Kluba prijatelja BiH u kanadskom parlamentu Brian Masse povodom 23 godine od genocida u Srebrenici izdao je saopštenje u kojem se, između ostalog, navodi:

“Povodom 23. godisnjice od genocida u Srebrenici, danas je Brian Masse, član Kanadskog parlamenta dao je sljedeću izjavu:
“Prošlo je 23 od kada je počinjen genocid u Srebrenici (BiH), gdje je više od 7.000 žrtava izgubilo živote. Godišnjica ovog strašnog događaj obilježava se svake godine 11. jula. Tog kobnog dana 1995. godine paravojske bosanskih Srba, na čelu sa ratnim zločincem generalom Ratkom Mladićem ubili su više od 7.000 Bošnjaka, muškaraca, dječaka i staraca koji su nakon pada Srebrenice tražili sigurnost u regionu. Takođe, dodatnih 25.000 Srebreničana prisilno su deportovani u enklavu koja je bila pod zaštitom UN-a. Ta ista enklava kasnije je nazvana (od strane Evropskog parlamenta) kao jedna od “najvećih ratnih zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata”. Ovogodišnja Srebrenička komemoracija počinje danas, 6. Jula 2018., a završava se 11. Jula 2018. godine. Dana 19. Oktobra 2010. u Kanadskom parmalentu moj prijedlog je pročitan i donesena je odluka da : “Prema mišljenju Parlamenta, dan 11. Juli bi trebao biti prepoznat kao “Dan sjećanja na Srebrenicu” u spomen na genocid koji se desio u Srebrenici u Juli 1995. godine, gdje je više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno, a dodatnih 25.000 Srebreničana su prisilno odvedeni sa svojih ognjišta od strane paravojske bosanskih Srba. Ovaj dan je takođe prepoznat kao dan genocida od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodng suda pravde.
Nakon odlaska u Srebrenicu i susreta sa majkama Srebrenice, lokalnim vođama i mnogim drugima ljudima u zajednici, ostajem pritom da se borim da žrtave u ovom genocidu nikad ne smiju da se zaborave. Srebreničanima i hiljadama Bosanaca i Hercegovaca koji danas žive u Kanadi kažemo da odajemo počast i prisjecamo se vaših žrtava, i da ćemo nastavit da radimo na tome kako bismo osigurali da se takav zločin više nikada ne ponovi” Nakon odlaska u Srebrenicu i susreta sa majkama Srebrenice, lokalnim vođama i mnogim drugima ljudima u zajednici, ostajem pritom da se borim da žrtave u ovom genocidu nikad ne smiju da se zaborave. Srebreničanima i hiljadama koji danas žive u Kanadi kažemo da odajemo počast i prisječamo se vaših žrtva, i da će mo nastaviti da radimo na tome kako bismo osigurali da se takav zločin više nikada ne ponovi”

Na dan 11. juli u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipeku biće odžana posebna komemoracija sjećanja na genocid u Srebrenici.

Ovogodišnje kanadsko sjećanje na genocid u Srebrenici biće završeno u Windsoru u subotu 14. jula ispred prvog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori.

Dr. Emir Ramić Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada je izjavio da zajedno sa kanadskim prijateljima svake godine sve više čuvamo i jačamo kulturu pamćenja. Istina i pravda čine svijet nadajućim, ljepšim, bogatijim. Aktivnim odnosom prema kulturi sjećanja država Kanada daju ogroman doprinos podizanju svijesti šire javnosti o genocida u Srebrenici. Ova godišnjica je prilika da podignemo još više svijest šire kanadske javnosti o tragediji i patnji žrtava genocida, te da se sjetimo svih onih koji danas više nisu s nama uslijed genocida. Zahvalni smo državi Kanadi na kontinuiranoj podršci u borbi za istinu o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini i pravdi za žrtve tog zločina.Obaveza svih nas jeste da otkrijemo i utvrdimo ljudsku, društvenu i naučnu istinu o genocidu kao bitan uslov za ostvarivanje pravde i prava, bez kojih nije moguće postići pomirenje i graditi zajedničku budućnost u BiH”.

Vlada Kanade počela je zvanično priznavati genocid u BiH nakon što je 2010. godine Parlament jednoglasno usvojio prvu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i BiH kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida i 2015. godine drugu Rezoluciju kojom je genocid u Srebrenici svrstan u pet največih svjetskih genocida koji se svakog aprila komemorišu u Kanadi. Tako žrtve genocida u BiH nisu zaboravljene u Kanadi. Kanadska vlada u kontinuitetu na poseban način ispoljava senzibilitet i pijetet prema žrtvama genocida u BiH. To potvrđuje pored dvije rezolucije Kanadskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, jednoj od najuglednijih svjetskih muzejskih ustanova, izučavanje genocida u BiH u nekim kanadskim školama, otkrivanje spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru, prvom takvom komemorativnom spomen obilježju u Sjevernoj Americi, podjeli Cvijeta Srebrenice, simbola genocida, svim članovima Kanadskog parlamenta i proglašenje 11. jula Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u gradovima Hamilton i Windsor.

Institut zaistraživanje genocida Kanada

Prikačke:

1. Zastava BiH na zgradi Skupštine Hamiltona

2. Natpis na centralnom gradskom elektronskom semaforu

3. Ramić Emir sa gradonačelnikom Hamiltona Fred Eisenberger