Windsor izdao proklamaciju o Srebrenici

city_hall01a

Gradonačelnik grada Windsora izdao  je proklamaciju kojom se 11. jul 2015, obilježava kao Dan sjećanja na Srebrenicu

Gradonačelnik grada Windsor, Ontario, Kanada je izdao proklamaciju kojom 11. jul 2015, obilježava kao Dan sjećanja na Srebrenicu i period jula 11-17 2015. godine kao Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini.

Proklamacija je izdana u svrhu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja zastupa interese američkih i kanadskih Bošnjaka, Institut za istraživanje genocida, Kanada  {IGK } i Bosanska zajednica Windsor pozdravili su vijest o donošenju Proklamacije.

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Mr. Hamdija Čustović, zahvalio se gradonačelniku Windsora za podršku BiH i kanadskim Bošnjacima povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, dodajući: “Ovom proklamacijom pokazuje se ljudsko dostojantvo i solidarnost s žrtvama genocida u Srebrenici i BiH.  Proklamacija je još jedan prijateljski gest grada Windsora da stoje na strani pravde i mira, te  pomažu gražanima BiH ka putu u bolju buducnost.”

Profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada {IGK}, zahvalio se gradonačelniku Windsora za podršku BiH i kanadskim Bošnjacima povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, dodajući: ” Mnoge preživjele žrtve agresije na RBiH i genocida nad njenim građanima, prije svega Bošnjacima, prisiljeni da napuste svoju domovinu, došli su u Kanadu. Kanadske dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene 2010. i 2015. godine od strane Kanadskog parlamenta politički potvrđuju da zločini izvršeni od srpskih policijskih i vojnih snaga u Srebrenici ispunjavaju uvjete definisane članom 2 Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina  genocida. Proklamacija grada Windsora je još jedan u nizu velikih doprinos istini o agresiji na RBiH i genocida nad Bošnjacima i doprinos pravdi za žrtve tih zločina. Proklamacija pomaže institucijama za izučavanje lekcija u vezi genocida u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju za spriječavanje genocida. Proklamacija potvrđuju odlučnost grada Windsora u očuvanju i jačanju nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH.

Predsjednik Bosanske zajednica u Windsoru i član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada Senad Aličehajić je rekao: “Još jedan pečat istine o Srebrenici i BiH danas je udaren u Windsoru, Ontario, Kanada. Ovih dana jedna za drugom rezolucije, komemoracije i proklamacije širom svijeta ovjeravaju našu bolnu istinu o stradanju našeg naroda. Onima koji su izgubili najmilije znaći i to kad ih se neko sjeti, kad im pruži ruku pomoći i suosjećanja, znaći i to kad neko prizna grešku ili pokuša da je ispravi. Sve su to ljudske vrline koje treba gajiti i vrednovati.  Dobro je znati da ima ljudi u svijetu koji se bore za istinu, pravdu i ljudska prava. Bosanska Zajednica u Windsoru, iako mala po broju, ponosna je na ovaj grad. Iz ovog grada potekla je akcija za usvajanje prve rezolucije u Kanadskom Parlamentu, a nakon 5 godina Brian Masse, član parlamenta iz Windsora, reafirmiše genocid u Srebrenici još jednom rezolucijom i uvrstava genocid u Srebrenici među 5 priznatih svjetskih genocida. Današnja proklamacija gradonačelnika Dilkensa nam ulijeva nadu da će Windsor uskoro postati i prvi grad u svijetu koji će postaviti stalno spomen obilježje žrtvama Srebreničkog Genocida. To bi doista upotpunilo priču o ovom malom gradu i njegovoj maloj Bosanskoj zajednica”.

Transkript Proklamacije

Vise: http://www.citywindsor.ca/cityhall/City-Council-Meetings/Proclamations/Documents/Srebrencia.pdf

DAJE SE NA ZNANJE, da je Kanadski parlament donio dvije rezolucije u 2010 I 2015. godini kojom se priznaje genocid što su srpske zločinačke snage počinile u Srebrenici i cijeloj Bosni 1992-1995,

DAJE SE NA ZNANJE, da se 11. juli. 2015 godine obilježava kao 20-godišnjica genocida u Srebrenici u kojem je najmanje 8.372 nevinih civila bošnjačke nacionalnosti pogubljeno po kratkom postupku i 30.000 su protjerani iz svojih domova u najgorem zločinu u Europi od Holokausta,

DAJE SE NA ZNANJE, ova godišnjica podiže svijest o tragičnom stradanju Bošnjaka i počasno  pamt civile koji su poginuli kao rezultat politike etničkog čišćenja i agresije u Bosni i Hercegovini,

DAJE SE NA ZNANJE, da je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike krovna organizacija kanadskih i američkih Bošnjaka,

DAJE SE NA ZNANJE, da grad Windsor prepoznaje važnost ovog događaja kako bi bosanski narod kroz istinu i pravdu došao do pravednog okončanja,

SADA I OVIM PUTEM, Gradonačelnig grada Windsor Drew Dilkens proglašava objavljuje dan 11. Jula, 2015 kao Dan sjećanja na Srebrenicu i sedmicu 11. jula, 2015 kao Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini u gradu Windsor,  te ovim povodom poziva sve građane da rade skupa kako bi se okončao krug nasilja i da promoviraju zajednički suživot za sve i sjećaju se žrtava genocida.

Vise: Proclamation City of Windsor

Proclamation City of Windsor2.